Checklist WilWeg: in 10 stappen naar het buitenland

Als je wilt studeren of stage lopen in het buitenland is het belangrijk dat je op tijd begint met de voorbereiding. Begin ongeveer een jaar voor vertrek, dan kom je op het laatst niet voor verrassingen te staan. De WilWeg-checklist laat je zien wat je allemaal moet regelen en wanneer ongeveer.

Heb je een stap gelezen of voltooid? Vink deze dan af via het selectievakje. Je kunt de stap daarna inklappen via het oranje driehoekje. Je kunt aantekeningen maken in het vakje aan de rechterkant. Tussentijds en aan het eind kun je de hele checklist opslaan of afdrukken. Als je de lijst opslaat, is deze nog 30 dagen beschikbaar als je met dezelfde computer en browser inlogt. N.B.: Dit werkt alleen als je browser cookies accepteert.

Stap 1. Je keuze bepalen

Wordt het een tussenjaar, uitwisseling, stage of een hele studie in het buitenland? En in welk land? Waarschijnlijk heb je al een idee, maar kijk voor meer informatie op de volgende pagina’s:

Begin zo mogelijk een jaar van tevoren met de voorbereidingen. Zo heb je genoeg tijd om alles te regelen.

Stap 2. Afstemmen met je opleiding

Wanneer je hebt besloten of je een studie of stage wilt gaan doen kun je contact opnemen met je decaan/studiebegeleider of het International Office van je eigen universiteit of hogeschool. Het is namelijk verstandig om te bekijken of je curriculum aansluit bij je plannen.

Stap 3. Zoeken naar een opleiding, stage of onderzoeksplaats in het buitenland

Begin bij je zoektocht bij het International Office van je huidige onderwijsinstelling. Als zij al samenwerken met een buitenlandse instelling of een aantal vaste buitenlandse stageplaatsen hebben scheelt dat een boel geregel!

Wanneer je een volledige studie in het buitenland wil doen of als jouw eigen instelling geen geschikte samenwerkingspartner heeft, moet je zelf op zoek.

Op de landenpagina’s vind je tips hoe je onderwijsinstellingen in verschillende landen kunt vinden. Zoek je een stageplaats in het buitenland? Dan kun je op verschillende manieren aan de slag, bijvoorbeeld via een stagebemiddelingsbureau buitenland.

Stap 4. Erkenning van studiepunten en diplomawaardering

Om er zeker van te zijn dat de studiepunten die je straks in het buitenland behaalt, ook in Nederland worden erkend, moet je goede afspraken maken met je eigen hogeschool of universiteit. Kijk voor meer informatie op de pagina over studiepunten of bij het onderdeel stage.

Misschien moet je nog aanvullende informatie verzamelen bij  je buitenlandse opleiding of stageplaats dus begin hier ruim op tijd mee.

Stap 5. Beurs aanvragen en/of studiefinanciering regelen

Je weet je wat je wilt gaan doen en het past in je studieprogramma. Met een goede begroting kom je erachter of je het ook kunt betalen. Kijk ook of je in aanmerking komt voor een studiebeurs buitenland en check of je je studiefinanciering kunt meenemen naar het buitenland.

Doe dit zodra je weet wat je wilt gaan doen. Sommige beurzenprogramma’s hebben een deadline die wel een jaar voor aanvang van je buitenlandse studie of stage ligt.

Studiefinanciering voor een tijdelijke studie of stage in het buitenland moet je uiterlijk twee maanden voor vertrek regelen. Studiefinanciering voor een volledige studie in het buitenland moet je minimaal drie maanden voor vertrek aanvragen.

Stap 6. Visum en vergunningen

Als Nederlands staatsburger heb je geen visum of werkvergunning nodig als je gaat studeren of stage lopen in een ander EU-land. Een visum of werkvergunning voor andere Europese landen is over het algemeen ook vrij gemakkelijk te regelen.

Buiten Europa is dit soms lastiger en kan het aanvragen soms langer duren, variërend van een paar dagen tot een paar maanden. Begin hier mee zodra je de datum van je vertrek weet.

Op de landenpagina’s vind je informatie over visa en vergunningen in verschillende landen. Je kunt ook contact opnemen met de ambassade van het land van je keuze. De adressen staan op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Stap 7. Taalvoorbereiding

Als je onderwijs wilt volgen in een ander land, ligt het voor de hand dat je de taal van dat land goed moet beheersen. Soms moet je een taaltest afleggen om toegelaten te worden op de instelling van je keuze, ook als je Engelstalig onderwijs gaat volgen. Informatie over de taaleisen voor toelating tot een buitenlandse universiteit vind je op de landenpagina’s.

Stap 8. Huisvesting

Vraag de buitenlandse universiteit of je toekomstige werkgever in het buitenland om hulp bij het vinden van woonruimte. Informeer bij je Nederlandse instelling. Misschien kunnen ze je in contact brengen met studenten die jou zijn voorgegaan. Kijk op de pagina huisvesting voor meer tips.

Zorg dat je zeker drie maanden van tevoren begint met het zoeken naar woonruimte. Hoe eerder, hoe beter. En heb je voor je vertrek toch nog niets gevonden? Geen nood!  Boek een kamer in een goedkoop hotel of een hostel en ga van daaruit ter plaatse op zoek naar geschikte woonruimte.

Stap 9. Verzekering

Ben je goed verzekerd voordat je op reis gaat? Je basisverzekering biedt in principe werelddekking, maar er zijn een paar uitzonderingssituaties, bijvoorbeeld als je een bijbaantje neemt in het buitenland of een betaalde stage hebt.

Het kan ook handig zijn om een aanvullende verzekering of een speciale studentenverzekering af te sluiten. Bekijk de pagina verzekeringen voor meer informatie.

Stap 10. Reis regelen

En nu je reis boeken! Hoe eerder je een ticket boekt, hoe goedkoper. Voor sommige landen moet je voor de aanvraag van een visum in het bezit zijn van een retourticket.

Bekijk op de pagina gezondheid ook nog even of je inentingen nodig hebt en met welke andere gezondheidszaken je rekening moet houden.