-29 Graden Celcius

Semester 1 is officieel voorbij. De tentamensresultaten zijn vorige week opgehaald en langzamerhand wordt het tijd om de laatste lading souvenirs in te kopen. De campus wordt stukje bij beetje leger (lees: minder vol). Mijn gaan reizen of terug naar hun familie en ook mijn roommate is inmiddels naar Japan vertrokken.

De tentamens zijn me goed afgegaan en heb ik met mooie resulaten behaald. De studiedruk over het semester lag hoog, dus het voelt extra satisfying om dit dan ook op deze manier af te sluiten. Het moeilijkste tentamen vond ik de 听力 (luistervaardigheid), ondanks de 100’en uren die ik inmiddels naar deze taal heb geluisterd blijft het lastig om te verstaan.

Nadat de tentamens afgelopen waren, zijn Josh (Amerikaans) en ik naar de Silk Market gegaan om extra warme kleren te kopen. De volgende dag stond er namelijk een trip gepland naar 哈尔滨 (Harbin), om een bezoek te brengen aan het wereldberoemde ice- en snow festival. Deze stad ligt ongeveer 1.000km noordelijker dan Peking, ergens tussen de Noord-Koreaanse en Russische grens in en staat vooral bekend om de lage temperaturen in de winter. De minimum temperatuur kwam in onze paar dagen daar neer op zo’n -29 graden Celcius. De lokale mensen gaan slim om met deze permanente lokale vrieskist en bouwen de meest fantastiche dingen van sneeuw en ijs. Van een normale ijsbar tot 20 verdiepingen hoge pagoda’s, kastelen en een kopie van de verboden stad en Chinese muur. Alles was daar in ijs of sneeuw te bewonderen. Hierna hebben wij nog een 2-daagse trekking gedaan overeer 300km zuidelijker richting de Noord-Koreaans grens. Ook dat was erg mooi, maar ongelofelijk koud.

Deze week heb ik ook een badhuis bezocht. 4 jaar geleden was dit nog het grootste badhuis van de wereld en ik begrijp goed waarom. Voor nog geen 40 euro kon je je hier 24 uur laten verwennen (en verdwalen) in een van de tig baden, verdeeld over tig area’s. Was je de baden beu? Dan kon je altijd nog onbeperkt gaan eten aan het gigantische buffet. Geen honger meer? Loop een van de pokerrooms binnen. Failliet? Dan kun je altijd nog gaan ping pongen of biljarten. Een lamme arm? Dan ga ja toch in de bioscoopzaal liggen. Vierkante ogen? Laat je huid glad eten door vissen. Moe? Ga slapen op de super comfortabele bedden, je mag er toch 24 uur zijn en er zijn geen sluitingstijden.

Over 3 dagen vertrek ik naar Nederland voor een paar weken, om vervolgens weer terug te keren voor een nieuw semester. Ik heb zin om weer even naar Nederland te gaan, maar ook veel zin om straks weer terug naar Peking te keren en mijn Chinees naar een hoger niveau te tillen!

 

 

Laatste wijziging: 25-01-2016 10:35