Preparation time!

Laat ik beginnen met een korte introductie. Ik ben Hidde Terpstra, 24 jaar oud. Mijn Bachelor heb ik bemachtigd in Tilburg, mijn exchange was in Singapore en vervolgens heb ik mijn MSc. Degree in Finance & Investments aan de RSM in Rotterdam behaald.


Voordat ik echt ga beginnen met werken heb ik van Nuffic en de Chinese overheid de kans gekregen om een jaar in het land waar ik al tijden een fascinatie voor heb, namelijk China, te studeren. Ik ben hier voor 2 semesters om aan Beijing Language and Culture University (BLCU) Mandarijn te leren. Ongeveer maandelijks zal ik hier een blog bijhouden over mijn ervaringen in China. Te beginnen met dit blog, die ik geheel zal wijden aan mijn voorbereidingen.

Ik heb lang getwijfeld over mijn keuze voor welke universiteit ik moest gaan in China. Allereerst heb ik gefilterd op stad. Hoewel Beijing op papier niet klinkt als de meest aantrekkelijke stad om een jaar te wonen, mede door de grote aanwezigheid van pollution, had deze stad toch een aantrekkingskracht op mij. Er moet toch een reden zijn dat zo’n 20 miljoen Chinezen besluiten hier te gaan wonen? Daarbij komt dat het accent hier het meest ‘standaard’ is en ik dus de meest gunstige basis voor de Chinese taal zou kunnen leggen. Ook kende ik een aantal mensen die hier gestudeerd hebben en het allemaal fanatasich vonden. Ok, Beijing it is! Maar welke univeriteit!? Na een zoekrondje door het web kwam ik tot de conclusie dat er voor mij pakweg 3 opties waren. Of een van de prestigieuze universiteiten zoals Peking University of Tsinghua University. Ofwel BLCU, een universiteit met een minder prestigieuze naam, maar toonaangevend meer ervaring en kennis in het doceren van de Chinese taal aan foreigners. Na veel research op internet, Skypegesprekken met mensen van alle drie de universiteiten en simpelweg mijn gut feeling besloot ik voor BLCU te gaan, met als grootste motivator hun ervaring en ranking in leren van Chinees aan buitenlanders.

Nadat ik de officiële bevestiging van de beurs had ontvangen kon de echte voorbereiding beginnen. Mijn visum kon ik aanvragen, vliegtickets boeken en mijn koffer werd langzaam steeds voller. Om eerlijk te zijn heb ik me verder niet heel veel voorbereid. Ik ben van mening dat je standaardzaken als geld, visum, registratie etc. goed geregeld moet hebben, maar dat je verder moet genieten van het avontuur en jezelf er gewoon in moet storten. Vanuit mijn universiteit kreeg ik weinig tot geen informatie. Op een formulier stond ergens heel vaag dat ik accommodatie op de campus kreeg, maar heel concreet was dit niet. Op vragen via de mail werd niet of ontwijkend gereageerd en wanneer ik telefonisch contact op nam, spraken ze alleen Chinees – en ik niet. Een mooi begin van vele administratieve struggles die me nog te wachten stonden.

In mijn volgende blog een recap van mijn eerste twee maanden hier in Beijing. Stay tuned!

Hidde

Laatste wijziging: 27-03-2017 17:02