Cultuur

De cultuur van Curaçao is niet samen te vatten, vooral doordat er zo veel verschillende culturen op het eiland leven. Vanuit huis heb ik ook al wat van de Curaçaose cultuur meegekregen, maar in praktijk is het toch echt wel anders.

Ik merkte al snel op dat het tempo van de mensen op het eiland veel lager was dan ik gewend ben. Dit is erg wennen zeker als je dingen gedaan wilt hebben. Doordat er fraude was gepleegd met mijn bankpas was ik genoodzaakt om geld op te halen bij een Western Union kantoor. Dit heeft 5 uur geduurd. In restaurants moet je ook veel langer wachten dan ik gewend ben in Nederland. Ook cultuurschok was dat mensen op het eiland erg geneigd zijn om geen uitleg te geven.

Gedag zeggen

Ook heel belangrijk is dat je op straat, in de supermarkt en op stage iedereen gedag moet zeggen. En op maandag ook na het gedag zeggen een fijne week wensen. Door geen gedag te zeggen kan je vervelende opmerkingen naar je hoofd krijgen.

In het ziekenhuis is het ook gebruikelijk om de verpleegkundige zuster en broeder te noemen. Ook onderling. En om het nog formeler te maken hoor je verpleegkundige bij de achternaam te noemen. Dus in mijn geval Zuster Paula. Voornamen worden haast niet gebruikt. Dat kan soms zelfs onbeleefd overkomen. Verpleegkunde is een erg gerespecteerd beroep op Curaçao en veel patiënten, vooral de oudere generatie, zeggen niet snel ‘je of jij’ tegen een verpleegkundige. Ze vervangen dat met zuster, zoals: ‘Kan zuster mij even helpen?’.

Rooms Katholiek

Geloof is ook erg belangrijk op Curaçao het grootste gedeelte van de bewoners is Rooms Katholiek. Dit merk je dagelijks. In het ziekenhuis is er ook een kapel. Het lijkt op een kleine kerk. Er lopen ook geregeld nonnen en pastoors. Als je het hebt over hopen of iets dat zich in de toekomst gaat afspelen, is het gebruikelijk dat je zegt ‘met Gods wil’. Men houdt er dan niet perse rekening mee dat je wel of niet gelovig bent. Je wordt er direct op gecorrigeerd.

Omdat het geloof zo belangrijk is worden de feestdagen ook groots gevierd. Carnaval wordt bijvoorbeeld 1 week lang gevierd. Hierna volgt de vastenperiode van 40 dagen waarbij er mensen zijn die echt vasten, dus niet eten en drinken. Maar veel mensen op het eiland doen bepaalde dingen niet of minder. Dus niet roken, drinken, snoepen of feesten.

Er wordt tijdens de vastenperiode ook een oogst gevierd. Dit stamt af van de tijd van de slavernij toen er nog veel verbouwd werd op Curaçao. Dit feest heet Seú dit is een grote parade waarbij live muziek gezongen wordt.

Lishanty

Laatste wijziging: 12-12-2019 16:45