De taal

Curaçao is een multicultureel eiland. Er wonen heel veel verschillende etnische groepen.

Natuurlijk de Curaçaoënaars maar ook veel Chinezen, Portugezen, Indiërs, Surinamers, Nederlanders, Haïtianen, mensen van de Dominicaanse republiek en van de Spaanstalige landen om het eiland heen.

Dit zorgt ervoor dat er op het eiland niet maar 1 taal gesproken wordt. De officiële taal is Papiamento. Het grote deel van de bewoners spreekt dit ook. Daarnaast wordt er veel Spaans gesproken. Vooral omdat er op dit moment veel vluchtelingen uit Venezuela op het eiland wonen.

Toerisme

Nederlands wordt ook veel gesproken, maar de jongere generatie spreekt dit niet altijd even goed. De oudere generatie – dus veertigers en ouder – spreekt Nederlands meestal vloeiend. Ouderen die alleen basisonderwijs hebben gehad spreken wat slechter Nederlands. Engels wordt ook veel op het eiland gesproken door toerisme van Noord-Amerika maar ook door de Engelstalige eilanden die om Curaçao liggen.

Tijdens mijn stage heb ik alle 4 de talen moeten spreken met de zorgvragers, artsen, in winkels en op straat. Voor mijn stage heb ik 3 onderwijsperiodes Spaans gevolgd als keuzevak op school om mij hier wat op voor te bereiden.

Wennen

Ik ben op Curaçao geboren, maar ben met 2 maanden oud al naar Nederland verhuisd. Bij mij thuis wordt er daarom Nederlands en Papiamento gesproken wat het voor mij makkelijker maakte om het hier op het eiland ook toe te passen.

Aan het begin van mijn stage was dit wel erg wennen, want ik ben niet gewend om volledig Papiaments te spreken. Ik deed dit gemixt met Nederlands. Dit zorgde soms wel voor obstakels, want niet alle patiënten spreken ook Nederlands.

Communiceren

Vooral Spaans- en Engelstaligen hebben nooit Nederlands gehad en konden niet altijd begrijpen wat ik dan bedoelde. Langzamerhand kreeg ik dit beter door en kon ik in principe zonder moeite met iedereen op het eiland communiceren.

Het is wel essentieel om wat woordjes Papiamento te kunnen spreken. Zeker als je voor een zorgstage op Curaçao komt.

Lishanty

Laatste wijziging: 12-12-2019 16:45