Financiën en randvoorwaarden

Ik was financieel goed voorbereid op mijn buitenlandse stage op Curaçao. Ik heb voor mijn stage ongeveer € 4.000 gespaard. Er komen heel wat kosten bij kijken.

Mijn vliegtickets heb ik in oktober gekocht. Deze waren afgerond € 800. Voor mijn stage in de zorg werden ook een aantal documenten en bewijzen gevraagd. Zo moest ik op eigen kosten een medische keuring ondergaan. Hepatitis B vaccinatiebewijs. Als je verpleegkunde studeert krijg je deze vaccinatie gratis in je eerste leerjaar.

Gratis aanvragen

Ik moest een Mantoux-test doen. Hierbij wordt er een injectie subcutaan ingespoten om je te testen op tuberculose. Deze heb ik bij de GGD infectiebestrijding kunnen doen voor ongeveer € 40. Ik moest mijn vaccinatiebewijs opvragen (groene boekje). Deze kon ik gratis aanvragen.

Ik moest mij laten testen op MRSA. Dit heb ik bij mijn huisarts kunnen doen waarbij je 3 verschillende swaps moet doen. Dit wordt helaas niet vergoed door de basisverzekering en aanvullende studentenverzekering. Dit kostte ongeveer € 70.

Verzekering

Ik heb ook een studentenverzekering afgesloten. Bij mijn zorgverzekeraar is dit € 14,50 bovenop mijn basisverzekering. (Spoed)zorgkosten die gemaakt zijn tijdens je buitenlandse stage worden door de verzekering gedekt.

Daarnaast heb ik ook mijn OV-chipkaart stopgezet. Dat leverde me € 90 per maand op.

Duur

Op Curaçao wordt er met de Antilliaanse gulden betaald. De koers is rond de 1,90. Dus € 5 wordt ongeveer 10 gulden. Dit is lekker meegenomen, alleen is het eten en drinken hier op Curaçao erg duur. Vooral omdat de grenzen van Venezuela gesloten zijn.

Dit zorgt ervoor dat groente en fruit nu absurd duur is. Een bakje druiven kost al gauw 12 gulden en een watermeloen 21 gulden. Ik had voor mezelf een budget van 100 gulden per week gesteld waarvan 40 gulden naar boodschappen gaat en de rest voor busgeld en eventuele uitstapjes.

Curaçao telt 2 Albert Heijn supermarkten. Een bij Jan Thiel en een bij Zeelandia. De Albert Heijn schuilt onder de naam Van der Tweel, Deze kunnen voor dagelijkse boodschappen erg duur zijn. Producten die niet in de lokale supermarkten te vinden zijn kocht ik in Van der Tweel. Mangusa en Centrum supermarkten zijn wat goedkoper.

Lishanty

Laatste wijziging: 12-12-2019 16:45