Feestdagen, hitte, onweer en een Utrechtse professor!

Inmiddels zijn we al over de helft van het Sommersemester(eind april-eind juli). Nog maar een maand en dan zijn alle tentamens achter de rug. Waar het wintersemester oneindig leek, vliegt het zomersemester voorbij. Dit komt ook door alle feestdagen in de maanden mei en juni.

In Duitsland vieren ze er  meer dan in Nederland. Niet verkeerd met dit lekkere weer! Ook al ligt Konstanz niet heel veel zuidelijker dan Nederland, het is vanaf eind mei standaard boven de 20 graden, zo niet boven de 25 graden. Heerlijk weer dus! Het enige vervelende is dat de universiteit, gebouwd in de jaren 60, niet echt ingesteld is op lekker weer. In de meeste lokalen is geen airco en maar een beperkt aantal ramen kan open.

WateroverlastDan zou je denken, dan is de universiteit zeker wel ingesteld op regen?! Nee, ook niet! Afgelopen week was er door het warme weer een heftige onweersbui en veranderde de universiteit in een groot waterparadijs. Op verschillende plekken kwam het water door de lampen en liften naar beneden, de sporthal veranderde in een zwembad en de straten werden wildwaterbanen. Waarschijnlijk kenden ze in de jaren zestig geen hitte of heftige regenval. Ik heb zo’n vermoeden dat er binnenkort wel wat aanpassingen gaan komen.

Naast hitte en onweer kregen we in juni ook bezoek van een Nederlandse professor van de Universiteit Utrecht. Hij was voor een maand overgekomen voor het geven van een ´Block seminar´. Dit vak is verplicht voor iedereen die komend jaar ook naar Utrecht gaat (ik doe een double degree programme) en ging voornamelijk over het functioneren van de Europese Unie.

Het was heel leuk om de ´buitenlandse´ studenten een indruk te geven van de Nederlandse manier van lesgeven, informeler en veel meer gericht op de actualiteit en interactie in de collegezaal. Daarnaast had de professor ook gevraagd alvast na te denken over  onderwerpen voor de masterscriptie in het tweede jaar. Daardoor was het mogelijk met hem te bekijken  welke haalbaar waren en welke stageorganisaties daar bij zouden passen. Ik vond het prettig dit nu al  te kunnen bespreken en vooral om het te kunnen uitleggen in het Nederlands! Dat gaat, ondanks al die maanden in het buitenland, toch nog net iets makkelijker!

Na het bepalen van het  onderwerp moest ik op zoek naar een geschikte tweede lezer vanuit de Universität Konstanz. Die zoektocht is lastiger dan gedacht. Een aantal is niet bevoegd (je moet gepromoveerd zijn), hebben geen tijd of hebben andere specialisaties dan mijn masteronderwerp. Gelukkig denken ze allemaal heel erg mee en geven suggesties voor supervisors. Daarom ben ik ervan overtuigd dat een dezer dagen eentje bereid is mijn supervisor te zijn. Weer iets om van mijn Aufgabenliste  af te strepen! Wel zo prettig in een Hitzewelle.

Evelien

Laatste wijziging: 17-07-2017 10:44