Herzlich Willkommen in Konstanz!

Met mijn bachelor Bestuurskunde van de Universiteit Leiden op zak ging ik op zoek naar de ideale master. Na een lange zoektocht stuitte ik op de tweejarige Master European Governance.

Deze Master is een samenwerking tussen de Universiteit Utrecht en drie buitenlandse universiteiten: Universität Konstanz in Zuid-Duitsland en universiteiten in Brno (Tsjechië) en Dublin (Ierland). Studenten studeren het eerste jaar aan een buitenlandse universiteit en het tweede jaar in Utrecht. Je haalt dan twee masters.

Vanaf het begin had ik een voorkeur voor Konstanz vanwege de specialisatie in kwantitatief onderzoek en politieke economie én de omgeving (de Bodensee). Na een stevige selectie (dertig kandidaten voor vier plekken) kreeg ik in mei te horen dat ik was aangenomen en zou het grote avontuur over drie maanden beginnen!

International Office

Studeren in het buitenland brengt onvermijdelijk bureaucratische rompslomp met zich mee. Gelukkig heeft de Universiteit Konstanz een geweldig International Office. Zij helpen je bij de inschrijving en het zoeken naar een kamer. Maar het meest geweldige was toch wel het GO-Konstanz-programma. Een vierweekse intensieve cursus Duits waarbij je ook nog geholpen wordt met alle praktische zaken die komen kijken bij studeren en wonen in Konstanz.

Aangezien het wintersemester in Konstanz pas eind oktober begint, vond de cursus in september plaats. Terugkijkend had ik GO-Konstanz voor geen goud willen missen. In vier weken waren alle formaliteiten geregeld, was ik gewend aan het leven in Konstanz, had ik veel mensen leren kennen en het allerbelangrijkste: ik was klaar voor de studie!

Semesterbegin

Op maandag 24 oktober was het eindelijk zover, de colleges begonnen. Het was tijd om mijzelf te gaan richten op waar ik eigenlijk voor gekomen was. Maar mijn enthousiasme werd al snel getemperd door het fenomeen ‘shopping week’.

Per seminar is er een beperkt aantal plaatsen (meestal twintig). Het aanbod van studenten is daarentegen vele malen groter (tussen veertig en zestig). Dit houdt in dat je in de eerste week naar zoveel mogelijk seminars gaat. Bij populaire seminars komt het voor dat de studenten zelfs in de gang proberen het seminar te volgen!

Aan het eind van de week meld je je aan voor zoveel mogelijk cursussen die je interessant lijken. Dit in de hoop dat je iets van je gading krijgt. Vanaf dat moment begint het wachten. Door middel van een loterij worden de deelnemers bepaald. Vervolgens word je per e-mail geïnformeerd of je bent toegelaten.

Aangezien ik zeer georganiseerd ben en graag van te voren weet waar ik aan toe ben, was de ‘shopping week’ een hel. Wat nou als ik tot geen enkele cursus word toegelaten? Of alleen bij die ene die ik niet echt leuk vind? Op het moment dat ik dit schrijf heb ik te horen gekregen dat ik tot alle seminars toegelaten ben die ik graag wilde hebben, een hele last van mijn schouders!

Volgende maand zal ik meer vertellen over de merkwaardigheden van het wonen en studeren in Duitsland! Tschüss!

Uitzicht universiteit van Evelien Haaksman, Konstanz, Duitsland


Laatste wijziging: 04-11-2016 13:34