Twee maanden van ‘schijnvrijheid’

De afgelopen maanden stonden in het teken van het afronden van het wintersemester. Voor mij hield dat in het maken van één tentamen en het schrijven van twee hausarbeiten.

Hausarbeiten zijn te vergelijken met de Nederlandse papers, waarbij je een klein onderzoek moet doen. Het tentamen vindt altijd plaats in de laatste week van de reguliere colleges. Het enige tentamen dat ik had was voor het vak Research Design, onmisbaar op een onderzoek georiënteerde universiteit als Konstanz! Dit was tevens ook mijn eerste tentamen in het buitenland, toch net iets spannender dan een tentamen in Nederland! Toen ik de collegezaal betrad, werd vrijwel meteen gevraagd of we ons paspoort en studentenkaart af wilden geven, we zouden ze weer terug krijgen aan het einde. Ik was lichtelijk sceptisch over deze methode en vroeg mij af welke nationaliteit ik terug zou krijgen. Het bijzondere systeem bleek te werken, want na anderhalf uur keek ik naar mijn half-lachende eigenbeeld en wist ik: de twee maanden van vrijheid zijn begonnen!

Uitstapje naar BrnoMaar deze twee maanden bleken maanden van schijnvrijheid te zijn. Ik had twee maanden de tijd om de twee papers te schrijven, eitje dus! Vlak na het tentamen gunde ik mijzelf eerst wat vrije tijd, want men kan niet altijd maar werken. Zo bezocht ik een vriendin in Brno en ging ik met mijn ouders een aantal dagen naar Marokko. Na terugkeer had ik nog ruim 1,5 maand om alles af te maken, ik stelde mijzelf de deadline om alles binnen een maand af te hebben zodat ik nog een beetje van de Konstanzer lente kon genieten. Maar helaas, zoals elk creatief schrijfproces, kende die van mij ook ups en downs waardoor ik uiteindelijk toch de volle anderhalve maand nodig had om ze te schrijven. Hierdoor rolde ik vrijwel meteen weer door in het nieuwe semester.

Beide papers heb ik uiteindelijk met een goed gevoel afgegeven. Nu is het alleen nog wachten op de cijfers. Ik heb van mijn Duitse medestudenten al gehoord dat professoren (heel) lang doen over het nakijken. Er bestaat wel een formele termijn waarbinnen de cijfers terug moeten zijn, maar die wordt nauwelijks gehandhaafd. Het nieuwe semester is alweer begonnen zonder dat je weet of je de andere vakken gehaald hebt! Voor internationale studenten kan dit nog vervelende gevolgen hebben, want de meeste ‘seminars’ kennen geen herkansing; je mag je paper dus niet herkansen! Het zou dus zomaar kunnen dat je een vak niet hebt gehaald, waardoor je in het zomersemester extra vakken zou moeten nemen, maar dat niet doet omdat je de cijfers nog niet hebt! Gelukkig hebben mijn Duitse medestudenten mij ook enigszins gerustgesteld dat je het wel heel bont moet maken om een vak niet te halen. Dus er zit voor mij nu niets anders op dan rustig afwachten, wat niet echt in mijn karakter ligt!

Evelien

Laatste wijziging: 23-05-2017 07:27