Een dak boven ons hoofd

De derde dag in Indonesië moeten we vroeg op, zodat we op traditioneel Indische wijze drie kwartier kunnen wachten voor we vertrekken naar het vliegveld. Samen met meer dan vijfhonderd Darmasiswa-studenten ga ik naar ons thuis voor het komende jaar. Drie keer hijs ik mijn veel te zware backpack op mijn rug, drie keer tevergeefs. Maar vier keer is scheepsrecht, toch?

Als we eindelijk in de bus zitten, word mijn gedoezel bruut onderbroken. Er klinkt een luid geschraap boven mijn hoofd, gevolgd door opgewonden Indonesisch gebrabbel. De bus is meer dan 2,10 meter hoog. De buschauffeur was dat ‘even vergeten’ (zijn eigen woorden) toen hij onder een tolpoortje doorreed. Zonder veel poespas rijdt hij de bus achteruit, terwijl de lak langs ons raam dwarrelt. Hij wuift nog even naar de tolmedewerker en vervolgens zijn we weer op weg. Welkom in Indonesië.

Buiten de deur eten

Samen met 21 andere studenten van Yogyakarta State University (Universitas Negeri Yogyakarta, ofwel UNY) verblijf ik in het UNY-hotel. Daar staat een groepje studenten klaar om ons te helpen bij het vinden van een dak boven ons hoofd.

De meeste studenten vinden een huis waar ze met andere studenten samenwonen, sommigen vinden hun thuis in een kost. Dat laatstgenoemde is vaak alleen een slaapkamer, waar soms alleen een bed in past. De badkamer is meestal gedeeld en als er al een keuken is, is die gedeeld. Buiten de deur eten is namelijk heel gebruikelijk en betaalbaar in Indonesië. Je hebt ook een luxere, duurdere variant, de exclusive kost.

Indonesische regels

De regels wat betreft wonen zijn in Indonesië anders dan in Nederland. Het overgrote deel van de bevolking is moslim en daarmee komen normen en waarden die anders zijn dan de onze. Zo is het niet gebruikelijk om met jongens en meisjes in dezelfde woning of kost te wonen. Sommige kost hebben de regel dat je binnen moet zijn voor een bepaalde tijd, meestal rond 22.00 uur. En dan is er vaak ook de regel dat jongens (putra) niet in de kost van meisjes (putri) mogen komen en andersom.

Er zijn ook genoeg gemende kost zonder avondklok te vinden. In de Facebookgroep voor Darmasiswa-studenten wemelt het van aanbiedingen voor huizen zonder ‘Indonesische regels’. Tegen het einde van het weekend heeft iedereen zijn of haar plekje wel gevonden. Onze studententijd kan beginnen!

Femke

Laatste wijziging: 05-06-2019 12:28