Ghana - Accra - Lara

Lara deed een jaar vrijwilligerswerk in Accra: "Een tussenjaar is een onvergetelijke ervaring die je voor altijd bij je draagt."

  • Buitenlandervaring: Vrijwilligerswerk via een bemiddelingsbureau
  • Locatie: Accra, Ghana

Lara in Ghana 

Hoe kwam je op het idee om naar het buitenland te gaan?

Ik was klaar met de middelbare school, maar wist nog niet precies wat ik verder wilde doen. Een beetje avontuur en afwisseling van het leren op school leek mij helemaal prima om het dagelijks leven ergens anders te kunnen beleven.

Hoe heb je je tussenjaaractiviteit gevonden?

Ik was op zoek naar mogelijkheden om naar het buitenland te gaan en ben online en via een beurs in contact gekomen met AFS. Deze organisatie organiseert uitwisselingen en tussenjaarprogramma’s. Als je je bij AFS aanmeldt, sturen zij je naar een partnerproject in een door jou gekozen land toe. Je bent wel zelf verantwoordelijk voor bijvoorbeeld de financiering en jouw visum. Maar je krijgt ook veel hulp van AFS. AFS boekt bijvoorbeeld jouw vlucht en het AFS-kantoor in jouw gastland regelt het project en het gastgezin.

Wat heb je gedaan in je tussenjaar?

Ik heb in de armere gebieden van Accra aan het project “Street Children Empowerment Foundation” gewerkt. Het project was opgezet om kinderen op te vangen die geen goede thuissituatie hadden. Zij konden na school naar een community house komen om huiswerk te doen, te sporten, knutselen en spelen. Het uiteindelijke doel was om kinderen (financieel) te steunen om naar school te gaan, als hun familie zich dit niet kon veroorloven.

Hoe zag je leven in het buitenland eruit? Kon je veel vrienden maken?

Er was heel veel te doen in het project. Dat hield me bezig dus ik had eigenlijk weinig vrije tijd. Het gaf een goed gevoel om actief bezig te zijn en om elke dag door een grote groep kinderen omgeven te zijn. Soms was het ook vermoeiend. In het weekend kon ik meer tijd met vrienden doorbrengen dan doordeweeks. Daarnaast vond ik het ook belangrijk tijd met mijn gastgezin door te brengen, door bijvoorbeeld samen te koken en te eten.

Hoe was het om in een gastgezin te wonen?

Ik vond dit heel leuk omdat ik écht deel uitmaakte van een grote familie en meerdere broers en zusjes had. Door in een gastgezin te wonen kon ik ook makkelijk aansluiting vinden in de gemeenschap: ik leerde makkelijk andere mensen uit de buurt en van mijn leeftijd kennen.

Wat heeft jouw tussenjaar je opgeleverd?

Eigenlijk te veel om het allemaal op te noemen! Maar de belangrijkste dingen zijn: hoe ongelooflijk zelfstandig ik ben geworden, hoe ik me ook ergens anders thuis kon voelen en hoe gastvrij en lief mensen in Ghana zijn!

Waarom zou iedereen eigenlijk een tijdje naar het buitenland moeten gaan?

Ik denk dat een tussenjaar echt voor iedereen een leuke ervaring is. Je leert iets op een andere manier dan bijvoorbeeld op school. Daarnaast heb je tijd om beter uit te vinden wat je wilt doen, je persoonlijk te ontwikkelen én een nieuw land en cultuur te ontdekken. Een tussenjaar in het buitenland kan best intens zijn. Dat is ook precies waarom het een onvergetelijke ervaring is, onafhankelijk van je bestemming.

Welke tips wil je andere scholieren meegeven?

Tip 1: Laat je vroeg informeren en begin op tijd met voorbereiden, want er zijn heel veel organisaties met een breed aanbod aan programma’s waaruit je kunt kiezen. Zo kan je altijd wat vinden dat het beste bij jou past.

Tip 2: Wees open en nieuwsgierig. Dan pas kan je van de ervaring op het mooist genieten.

Lara

Meer weten over hoe je een tussenjaar regelt? Kijk dan op de pagina Hoe regel je een tussenjaar?.

Laatste wijziging: 11-09-2018 12:47