Ghana - Wli - Ilse

Ilse deed vrijwilligerswerk in Ghana: “Je groeit hier zo ontzettend veel van. Ik denk dat het voor iedereen goed is om eens uit je comfortzone te stappen en een totaal andere cultuur te leren kennen. Ondanks dat dit in het begin misschien wat onwennig is.”

  • Ilse in WliOpleiding: international practice
  • Instelling: HZ University of Applied Sciences
  • Buitenlandervaring: vrijwilligerswerk
  • Locatie: Wli

Waarom ben je naar het buitenland gegaan?

Ik ben naar het buitenland gegaan vanwege mijn minor. Op dit moment volg ik een de minor ‘international practice’. Ik wilde erg graag naar het buitenland en het liefst naar Afrika.

Hoe heb je je vrijwilligerswerk gevonden?

Ik heb contact opgenomen met een Nederlandse organisatie genaamd ‘Ontmoet Afrika’. Zij hebben erg veel partnerorganisaties in Afrika waar zij vrijwilligers naar toe sturen. Ik vond het erg belangrijk om naar een land te gaan dat veilig was, waar ze Engels spreken en waar de mensen vriendelijk zijn. Zo ben ik uiteindelijk bij Ghana gekomen.

Ik heb gekozen om in een klein dorpje te verblijven. Ik ben zelf ook opgegroeid in een dorp en vind daar vaak de mentaliteit fijner, aangezien iedereen elkaar kent. Dit bleek ook in Wli zo te zijn, waardoor ik heel snel contact kon leggen met het hele dorp en iedereen mij al gauw kende. 

Hoe lang van tevoren begon je met de voorbereidingen?

Ik wist al meer dan een jaar van te voren dat ik naar het buitenland wilde. Toen heb ik hierover al gesprekken gevoerd met de docent van mijn school om te kijken of dit mogelijk was. Ongeveer 7 maanden voor mijn vertrek heb ik Ontmoet Afrika gecontacteerd en ben ik dan met de echte voorbereidingen begonnen.

Wat heeft die organisatie voor je geregeld?

Ontmoet Afrika heeft in samenwerking met de partnerorganisatie ‘Narema’ in Wli erg veel voor mij geregeld. Ik kreeg een stagebegeleider toegewezen die mij erg heeft geholpen mijn plekje te vinden in het dorp en mijn werktaken op te bouwen.

Het heeft me wel veel tijd gekost om alles precies uit te zoeken. Ik vond het erg fijn dat ik de keuze gemaakt heb om met een organisatie te gaan. Aan de mensen van de organisatie kon ik alles vragen en zij hebben me erg goed geholpen met alles. Ze organiseerden ook een voorbereidingsweekend waarin we erg goed voorbereid werden op ons buitenlandverblijf en eventuele cultuurshocks (waar ik toch zeker wel last van heb gehad).

Moest je zelf nog veel regelen?

Voornamelijk praktische dingen: visum, vaccinaties, vliegtickets. En ik moest alle benodigdheden kopen om in het buitenland te wonen, zoals een klamboe, insectenspray en zonnebrand.

Vertel eens over die cultuurshock?

Ik heb in het begin best wel veel last gehad van een cultuurshock. Vanaf het moment dat ik moest beginnen meet werken. In de Afrikaanse cultuur heb ik gemerkt dat afspraken maken met mensen lastig is, omdat niemand ze na komt. Tijdens vergaderingen waren er zo veel miscommunicaties dat ik hier in het begin toch wel een beetje moedeloos van werd. Na veel met mensen erover te praten en mijn doelen een beetje aan te passen heb ik uiteindelijk kunnen leren waarom de bevolking op een bepaalde manier handelt en heb ik de cultuur echt van binnenuit leren kennen.

Hoe woonde je in Ghana?

In een gastgezin. Ik heb een nieuwe Ghanese zus van ongeveer dezelfde leeftijd die mij vanaf dag 1 overal mee naar toe nam en me aan iedereen voorstelde. Dit was heel fijn. Hierdoor kon ik op korte tijd heel veel nieuwe vrienden maken. In de Ghanese cultuur noemt iedereen elkaar broer en zus en zien ze ook iedereen als familie. Mij namen ze ook meteen op in deze hele grote familie.

Hoe heb je je tijd in het buitenland betaald?

Ik heb mijn buitenlandperiode gefinancierd met mijn spaargeld. Ook heb ik een beurs ontvangen van mijn eigen hogeschool. Dit was € 250, dus lang niet genoeg om mijn hele verblijf te financieren. Vooral de voorbereidingen kostten veel geld (vaccinaties, malariapillen, vliegtickets), maar ook alles wat ik moest aanschaffen voor 4 maanden weg. Ghana zelf is wel erg goedkoop. Op de momenten bij mijn gastgezin geef ik ongeveer € 50 per week uit en tijdens het rondreizen € 100 per week.

Heb je tips voor studenten die twijfelen om naar het buitenland te gaan?

Ik vond het erg lastig om de keuze te maken om naar het buitenland te gaan. Ik ben nog nooit eerder buiten Europa geweest en ook nog nooit zo lang van huis weg geweest. Ik heb eerder last gehad van heimwee en was dan ook heel erg bang dat ik hier erg veel last van zou hebben tijdens mijn verblijf.

Tijdens de voorbereidingen zijn er ook nog een aantal momenten geweest dat ik heel hard riep dat ik alles ging afblazen en lekker thuis zou blijven. Gelukkig heb ik toch de keuze gemaakt om gewoon naar Ghana te gaan.

Dit is dan ook een tip voor alle mensen die heel erg twijfelen om naar het buitenland te gaan. Je groeit hier zo ontzettend veel van. Ik denk dat het voor iedereen goed is om eens uit je comfortzone te stappen en een totaal andere cultuur te leren kennen. Ondanks dat dit in het begin misschien wat onwennig is, ga je uiteindelijk toch al het moois van de cultuur in zien. Alles wat ik tot nu toe heb meegemaakt, zijn herinneringen voor het leven en had ik voor geen goud willen missen.

Ilse

Laatste wijziging: 09-11-2018 14:37