IJsland - Þórshöfn - Max

Max is voor een halfjaar naar IJsland om European Voluntary Service (EVS) te doen: “Je ontmoet vrijwilligers uit heel Europa. Zo bouw je een internationaal netwerk op waar je altijd profijt van hebt. Bovendien is mijn Engels naar een hoger niveau geschoten.”

  • Buitenlandervaring: European Voluntary Service in een tussenjaar
  • Locatie: Þórshöfn, IJsland
Max IJsland

 

Hoe lang ben je in het buitenland? Wat doe je daar precies?

Góðan daginn, ik ben Max en op het moment ben ik EVS aan het doen in een piepklein vissersdorpje in het noorden van IJsland. Als EVS'er doe ik het leukste vrijwilligerswerk dat ik mijzelf zou kunnen voorstellen in een basisschool. Ik help in lessen en speel vooral een heleboel met kinderen tussen de 7 en 16 jaar. Zelf ben ik pas net 19 jaar geworden en daarom kan ik mijzelf nog goed inleven in de kinderen waarmee ik werk. Mijn project duurt 6 maanden en ondertussen heb ik helaas nog slechts 2 maanden te gaan. Maar ik ben al druk op zoek naar werk hier zodat ik langer kan blijven!

Hoe heb je dit project gevonden?

Ik heb dit project gevonden via mijn EVS-organisatie SIW. Na een gesprek met mijn mentor vond zij het perfecte project voor mij. Hierop heb ik toen gesolliciteerd en na wat Skype-gesprekken en dergelijke kozen ze mij als vrijwilliger! 

Hoe heb je het gefinancierd? Had je een beurs? Was dat voldoende?

Het mooie aan EVS-vrijwilliger zijn, is dat alles voor je gefinancierd wordt. Als je bij een door de EU goedgekeurd project zit, maken ze een kostenplaatje voor je. Vervolgens wordt alles betaald door de EU. Oftewel: je leeft voor maximaal een jaar in principe gratis en krijgt daarnaast een supertoffe ervaring waarbij je enorm gewaardeerd wordt omdat je een vrijwilliger bent. Verder staat in de projectomschrijving ook alles over je huisvesting en alle andere zaken die je moet weten.

Moest je zelf nog veel regelen? Wat voor zaken waren dat? En was dat lastig? Waarom?

Als je EVS wil doen moet je er wel echt voor gaan. Het kost best moeite een passend project te vinden en hiervoor aangenomen te worden. Er zijn vaak meerdere mensen die op hetzelfde project solliciteren, maar als jij laat zien dat jij de beste bent, kunnen ze niet om je heen. Ik heb ervoor gekozen een uitdagend project te kiezen in ''The End of Nowhere'', zoals ze het hier zelf noemen. Met een creatieve sollicitatie met een speelse PowerPoint als CV (wat perfect bij het project past), konden ze niet om mij heen.

Hoe lang van tevoren begon je met de voorbereidingen?

In de zomer van 2016 begon ik me te oriënteren om mijn tussenjaar invulling te geven. Pas in december hoorde ik dat het door zou gaan!

Hoe ziet je leven in het buitenland eruit? Kon je makkelijk vrienden maken?

Binnen een week had ik al zo veel nieuwe internationale vrienden gekregen die ik nooit meer zal vergeten. Als EVS'er ontmoet je een heleboel andere vrijwilligers uit heel Europa. Zo bouw je een internationaal netwerk op waar je altijd profijt van zal hebben. Bovendien is mijn Engels zo snel naar een nieuw niveau geschoten. Als je eenmaal Engels moet praten gaat het snel vanzelf, terwijl ik daar van tevoren enorm tegenop zag.

Heb je tips voor scholieren of studenten die nog naar het buitenland gaan?

Geef niet op! Al krijg je van 50 organisaties een negatief (of geen) antwoord, als je blijft zoeken komt er een geweldig project op je pad. Wees creatief, onderscheid jezelf, zo zal het veel makkelijker zijn om aangenomen te worden voor een populair project. En als laatste tip: vraag oud-EVS’ers om hulp of neem contact op met anderen die er verstand van hebben. 

Waarom zou iedereen eigenlijk een tijdje naar het buitenland moeten gaan?

Ik raad je aan om naar het buitenland te gaan, want achteraf zul je het hoe dan ook op prijs stellen.

Max 

Laatste wijziging: 02-06-2017 16:06