Roemenië - Brasov - Grytine

Grytine ging voor een jaar naar Brasov in Roemenië om European Voluntary Service (EVS) te doen: "Voor mij was dat jaar één groot avontuur, met bizarre gebeurtenissen.”

  • Buitenlandervaring: European Voluntary Service in een tussenjaar
  • Locatie: Brasov, Roemenië

Grytine

Wat heb je in Roemenië gedaan?

Kriebels krijg ik van all-inclusive-vakanties; waar is de ruimte voor spontaniteit en avontuur? Toch ben ik gevallen voor een soortgelijke ervaring, namelijk een jaar weg om een EVS (European Voluntary Service) te doen. Voor veel mensen is EVS onbekend. Jammer, want het is voor jongeren tussen de 18 en 30 jaar een unieke mogelijkheid om voor twee maanden tot een jaar vrijwilligerswerk in het buitenland te doen.

Had EVS al wat voor je geregeld? 

Al het vervoer wordt geregeld, je krijgt een woonplek met andere internationale vrijwilligers, je ontvangt een maandelijkse vergoeding plus geld voor eten en drinken, je bent verzekerd, en bovendien krijg je taallessen en trainingen. Klinkt bijna te mooi om waar te zijn hè?

Moest je zelf nog veel regelen?

Je hebt een zendorganisatie nodig, maar dat is niet lastig. Je spit een grote database van projecten door, je verstuurt veel sollicitaties en voor de rest moet je soms lang wachten totdat je zeker weet dat je een project kunt doen. Je mag maar één keer een EVS doen, anders wordt 't wel een heel gezellig en duur feestje.

Hoe zag je leven in Brasov eruit?

We hebben veel activiteiten en evenementen georganiseerd om jongeren in en buiten Brasov te enthousiasmeren hun vrije tijd op een andere manier te besteden en hun talenten hierbij te benutten. Aan het eind van het jaar hebben we samen met de jongeren een heel geslaagd familiefestival georganiseerd, met muziek, kunst, sport en spel.

Waarom zou je het anderen aanraden?

Voor mij was dat jaar één groot avontuur, met bizarre gebeurtenissen in een compleet ander land, maar vooral met allerlei nieuwe en interessante ervaringen. Heel cliché, maar ik heb ontzettend veel geleerd, natuurlijk over mijzelf maar zeker ook over andere mensen, achtergronden, gebruiken en gedachten. Het was dus verre van een saaie all-inclusive vakantie!

Grytine

Laatste wijziging: 18-05-2018 20:39