Indonesië - Bandung - Lotte

Lotte studeerde 10 maanden in Indonesië: "De Indonesiërs zijn enorm sociaal, dus ik voelde mij al snel thuis en ontmoette veel nieuwe mensen."

  • Opleiding: Indonesische taal en cultuur
  • Duur buitenlandverblijf: 10 maanden
  • Locatie: Universitas Padjadjaran Bandung, Bandung, Indonesië
Lotte in Indonesië

Waar heb je in het buitenland gestudeerd?

Selamat datang di Bandung, oftewel: welkom in Bandung! Vanaf eind augustus 2019 werd ik 1 van de inwoners van deze grote stad met ongeveer 3,5 miljoen inwoners op het Indonesische eiland Java.

Hoe heb je je studieplek gevonden?

Het Indonesische ministerie van educatie en cultuur had mij geselecteerd voor de ‘Darmasiswa Indonesian Scholarship’, waarmee ik 10 maanden lang Indonesische taal en cultuur kon studeren aan de Universitas Padjadjaran Bandung (UNPAD). Bandung staat bekend als het Parijs van Java en is omringd door bergen, vulkanen en watervallen. Een perfecte locatie dus om 10 maanden te gaan studeren!

Moest je zelf nog veel regelen?

Praktische zaken zoals het studiebeursgeld, visa, een Indonesische bankrekening en zorgverzekering werden geregeld door de Indonesische overheid, de sponsor van mijn beurs. Van vorige studie-ervaringen in Indonesië wist ik al dat het er een stuk chaotischer aan toe gaat dan in Nederland, maar uiteindelijk komt altijd alles goed.

Hoe heb je je kamer gevonden?

Ik had nog geen kamer toen ik aankwam in Bandung. Maar na een middag op de scooter rondrijden en wat rondvragen vond ik een fijne studentenkamer dichtbij de universiteit, welke ik kon financieren met mijn studiebeursgeld. Het leven in Indonesië is niet duur. Je hebt al gauw een heerlijke maaltijd voor omgerekend € 1,50.

Hoe zag je studie in Indonesië eruit?

5 dagen per week kreeg ik op de universiteit les over Indonesische cultuur, maatschappij en taal. De 2 semesters werden afgesloten met een examenweek die mijn Indonesische lees-, spreek-, en schrijfvaardigheden testten. Mijn Indonesische taalvaardigheden kregen dus een enorme boost, ook door de vele gesprekken met lokale mensen en eten te bestellen bij lokale eettentjes.

Wat heb je verder gedaan in Indonesië, naast studeren?

De Indonesiërs zijn enorm sociaal, dus ik voelde mij al snel thuis en ontmoette veel nieuwe mensen. Naast de lessen op de universiteit heb ik – op eigen initiatief –  stage gelopen bij een environmental ngo en later bij een denktank. Ook werd ik lid van de Muay Thai-club en kocht – om toch een beetje een Nederlandse traditie te behouden – een fiets, waardoor ik al gauw bevriend raakte met andere fietsers. We fietsten elk weekend een mooie tocht door de bergen.

Wilde je in Indonesië blijven na je studie?

Net op het moment dat ik mij begon te oriënteren op een leven in Bandung na het einde van de studie, en al wat sollicitaties had lopen, begon het coronavirus zich ook in Indonesië te verspreiden. Het was een hele moeilijke, met name emotionele beslissing, maar uiteindelijk ben ik eind maart 2020 teruggegaan naar mijn familie in Nederland. Gelukkig kon ik mijn Indonesische studie en opdrachten voor mijn stage online voortzetten, welke ik beiden in juni 2020 heb afgerond.

Wat heeft jouw tijd in het buitenland opgeleverd?

Ondanks het abrupte einde aan mijn studieavontuur in Bandung, was het een onvergetelijke tijd. Niet alleen maakte ik een academische ontwikkeling door op het gebied van Indonesische (taal)kennis, maar als persoon heb ik ook veel waardevolle stappen gemaakt die ik kan toepassen in mijn verdere carrière. Open staan voor andere culturen en meningen, uit mijn comfortzone komen, verwachtingen los laten en meegaan op de ‘georganiseerde chaos’ van Indonesië zijn slechts enkele voorbeelden.

Ik zou daarom elke student aanraden om het avontuur in het buitenland op te zoeken, om later terug te komen met een rugzak vol waardevolle ervaringen, vaardigheden en contacten!

Laatste wijziging: 29-07-2020 12:42