Uruguay - Montevideo - Daan

Daan deed een minor met een Holland Scholarship: "Uruguayanen zijn onwijs vriendelijk."

  • Opleiding: ICT
  • Instelling: Fontys
  • Buitenlandervaring: Minor
  • Locatie: Montevideo

Daan

Wanneer ging je naar het buitenland?

In 2017 ben ik voor zes maanden naar een verborgen parel in Zuid-Amerika gegaan. Tussen de twee grootmachten Brazilië en Argentinië in ligt het kleine Uruguay. Het land, met ongeveer drie miljoen inwoners, wordt door velen gezien als het kleine broertje van Argentinië. Dat is niet zo heel verrassend. Beide landen spreken hetzelfde Spaanse dialect, hun vlaggen hebben bijna dezelfde kleur en bevatten allebei de Meizon. Daarbij ligt Buenos Aires, net als Montevideo, aan de Rio de la Plata.

Mijn minor heb ik gedaan aan de Universidad de Montevideo (UM). Dit heb ik geregeld via de Fontys, die een partnerschap heeft opgesteld samen met de UM. Ik was de eerste die van de Fontys naar Uruguay is gegaan. Ik was nooit van plan om naar Uruguay te gaan om mijzelf te verdiepen. Ik wilde vooral mijn horizon verbreden, mij persoonlijk ontwikkelen en nieuwe mensen leren kennen. Dat ik daar Spaans heb geleerd, is een enorm pluspunt. 

Hoe heb je je reis gefinancierd?

Om mijn reis te financieren had ik me aangemeld voor de Holland Scholarship beurs. Dit, samen met studiefinanciering, heeft mij een redelijke compensatie gegeven voor de uitgaven die ik had in Uruguay. Degene die denken dat een Zuid-Amerikaans land goedkoop is en dat alles wel betaalbaar is zal bedrogen uitkomen. Uruguay en Argentinië zijn beide net zo prijzig als Nederland. De landen waar het goedkoper is dan Nederland (Bolivia, Peru, Chili, Brazilië en Paraguay) zijn alsnog redelijk prijzig.

Moest je zelf nog veel regelen?

Voor mijn educatie in Uruguay heb ik zelf niet zo heel veel meer hoeven regelen. Eenmaal aangekomen in Montevideo kon ik mijn vakken kiezen en werden ik, samen met ongeveer 80 andere internationale studenten, met open armen ontvangen. Van deze 80 studenten kan ik openlijk zeggen dat een ruime twintig daarvan goede vrienden zijn geworden en een tiental zie ik nog elk half jaar wel eens.  

Hoe en waar vond je huisvesting?

Via Facebook (een groep voor internationale studenten in Montevideo) heb ik mijn huisgenoten leren kennen. Met drie personen (later vier) zijn we in onze eerste week op zoek gegaan naar een appartement. Ongeveer een week hebben we in een hostel gewoond, daarna konden we intrekken in ons appartement (dat overigens een uitzicht op de Rio de la Plata had). Het appartement hadden we gevonden via via. Door heel snel handelen en ongegeneerd rondvragen kregen we dit appartement op ons pad.

Hoeveel was je kwijt aan levensonderhoud?

Het leven in Montevideo, zoals ik hierboven beschreef, is niet goedkoop. Het meeste (alcohol, groenten, Wi-Fi, gas en elektriciteit) is duurder dan hier in Nederland. Het enige wat goedkoper was is het Uruguayaans vlees. Dit is een van de weinige dingen die Uruguay niet importeert, maar zelf groeit.

Kon je gemakkelijk vrienden maken?

Omdat in Uruguay weinig toerisme is, zijn de Uruguayanen buitenlanders niet gewend. Dat is ook een reden dat lang niet iedereen Engels spreekt. Mijn eerste weken waren daarom ook wat zwaarder. Zonder een enkel woord Spaans moest ik toch rond zien te komen. Gelukkig heb ik in 5 maanden tijd veel geoefend en kan ik nu zeggen dat ik Spaans spreek (al kan het natuurlijk nog wel veel beter). Vanwege de lage toeristen zijn de Uruguayanen niet afhankelijk van buitenlanders. Dat maakt de Uruguayaan een onwijs vriendelijk persoon. Ze waren oprecht geïnteresseerd en nodigde je graag uit voor een etentje. 

In mijn zes maanden in Zuid-Amerika heb ik onwijs veel vrienden gemaakt, Spaans geleerd, verliefd geworden op een verborgen parel en mijzelf positief ontwikkeld.

 

Laatste wijziging: 20-12-2019 12:54