Tsjechië - Praag - Elsje

Elsje liep stage bij een ambassade: "Ik wilde graag stagelopen bij een diplomatieke vertegenwoordiging in het buitenland."

Elsje den Braber

Hoe ben je op het idee gekomen om in het buitenland te studeren?

Al tijdens de middelbare school wist dat ik graag wilde reizen. Daarom deed ik na het behalen van mijn diploma allereerst een tussenjaar om iets meer van de wereld te zien. Tijdens mijn bachelor heb ik vervolgens voor een semester in Zuid Afrika gestudeerd, wat erg goed beviel. Door deze internationale ervaringen leek het me een leuk en spannend idee om tijdens mijn masterstudie ook een gedeelte in het buitenland te doen. Deze keer een stage van 4,5 maand in Tsjechië. Ik heb gekozen om stage te lopen (en niet te studeren) omdat ik dit nog niet eerder had gedaan en graag praktijkervaring op wilde doen.

Hoe heb je jouw keuze gemaakt voor het land, de instelling en de opleiding?

De keuze voor Tsjechië is bij toeval gemaakt. Omdat ik graag stage wilde lopen bij een diplomatieke vertegenwoordiging in het buitenland ging ik kijken waar ik terecht kon met mijn culturele achtergrond (er worden voornamelijk studenten economie, politicologie en rechten gevraagd). Toevallig vroegen ze mensen met een culturele achtergrond in Tsjechië! Verder heb ik ook nog gesolliciteerd in Bangkok, maar daar werd ik niet aangenomen.

Moest je veel zelf regelen?

De meeste universiteiten hebben een international office. Desondanks heb ik deze stage zelf geregeld en dit was best makkelijk, ook omdat ik al ervaring had met in het buitenland wonen. Ik heb me ongeveer 2 maanden voorbereid op de stage. Wanneer je niet goed weet wat je moet regelen, dan kan zowel de international office als de stageplek vaak wel tips geven.

Hoe heb je jouw verblijf in het buitenland gefinancierd?

Omdat je geen Erasmusbeurs kunt krijgen als je bij een ambassade stage loopt, heb ik van tevoren veel gewerkt. Daarnaast heb ik een riante stagevergoeding gekregen en kreeg ik maandelijks ook nog wat geld van mijn ouders.

Hoe en waar heb je huisvesting gevonden?

Ik heb een kamer gevonden via een soort Tsjechische marktplaats.

Hoeveel geld was je ongeveer kwijt aan levensonderhoud?

Per maand was ik € 315 kwijt aan mijn kamer en ongeveer € 200 aan boodschappen. Maar ik heb erg veel geld uitgegeven aan winkelen, tripjes en etentjes. In totaal was ik per maand wel rond de € 800 kwijt, maar met mijn stagevergoeding en studiefinanciering kon ik dit betalen.

Wat heeft deze buitenlandervaring jou opgeleverd?

Tijdens mijn stage heb ik leuke mensen leren kennen, ben ik nog zelfstandiger geworden, heb ik waardevolle ervaring opgedaan in het werkveld en  heb ik de geweldige stad Praag leren kennen! Van tevoren had ik weinig met Centraal-Europa, maar nu zou ik er graag nog eens heen gaan om de rest van Tsjechië te zien.

Heb je tips voor anderen die nog naar het buitenland gaan?

Wees niet bang om mensen te leren kennen, dit kan namelijk best lastig zijn als je stage loopt (maar als je studeert daarentegen helemaal niet). Een goede tip is om in een huis te wonen waarbij je ruimtes deelt met anderen, ook als je een privéappartementje kunt betalen.

Kun je in één zin aangeven waarom iedereen een tijdje naar het buitenland zou moeten gaan?

Cliché maar waar: door naar het buitenland te gaan leer je veel meer dan je ooit in Nederland zou kunnen leren.

Elsje

Laatste wijziging: 22-08-2019 12:00