Uganda - Lwengo - Eveline

Eveline deed een stage verpleegkunde: “Door mijn stage werd ik verliefd op Afrika.”

  • Opleiding: Verpleegkundige, niveau 4
  • Instelling: ROC Rivor
  • Buitenlandervaring: stage
  • Locatie: Lwengo, Uganda

Eveline van IJjmeren

Hoe lang ben je in het buitenland geweest?

In het eerste jaar van mijn opleiding liep ik drie weken stage in Uganda.

Hoe heb je je stageplek gevonden?

Ik meldde mij aan bij school voor deze buitenlandstage en uiteindelijk mochten ik en nog dertien studenten mee. Mijn ouders stonden er helemaal achter. In Uganda is het niet gevaarlijk. Daar zijn supervriendelijke mensen. Door Uganda werd ik verliefd op Afrika.

Eveline van IJjmeren verpleegkundigeWat hield je stage in?

Ik werkte daar op school samen met docenten, onderwijskundigen en andere verpleegkundigen. Je wordt meteen als dokter gezien. Ik hielp mensen met oefeningen, zodat ze bijvoorbeeld hun spieren sterker konden maken. Best veel mensen hebben daar hiv. Medicatie is gratis voor hun.

Hoe en waar vond je huisvesting?

De school waar ik werkte was de centrale plek waar we ook aten. Ik zat daar met een ander meisje en mijn vriend in een huisje. Vanaf ons huisje was het een kwartiertje lopen naar school.

Eveline van IJmeren met wikkelrok en emmerHad je veel contact met de lokale bevolking?

Mijn vriend gaf op school les en ik ging op huisbezoek bij patiënten in de buurt. Je wordt wel een beetje in het diepe gegooid, maar daar heb ik juist heel veel van geleerd. Ik kwam helemaal in de cultuur en kleedde mij ook zoals vrouwen daar met een doek om mij heen.

Hoe verliep het contact met de mensen die daar wonen?

Om met de mensen daar te praten, verdiepte ik me in de taal. Ook een vertaler hielp me daar. Dat is prettig. Het is mooi om te zien hoe je anderen kunt helpen en blij kunt maken. Mensen daar zijn met heel weinig tevreden.

Eveline van IJjmeren op safariWat deed je in je vrije tijd?

Eten was schaars en moeilijk te krijgen. Een keer moest ik drie uur lopen voor drie aardappels. Je kunt je niet voorstellen hoe het is, dat zie je daar pas. In de weekenden was ik vrij van het project, dan gingen we bijvoorbeeld op safari.

Hoe heb je je stage in Uganda gefinancierd?

Het was best prijzig om ernaar toe te gaan. Mijn ouders hebben een deel bekostigd. Ik heb er hard voor gewerkt en voor gespaard. Ook zamelde ik geld in, door bijvoorbeeld vijfhonderd oliebollen te bakken. Met die extraatjes heb ik scholen geverfd en geiten gekocht om mensen daar te ondersteunen. Ondergewicht is gevaarlijk voor kinderen. Daarom kocht ik een weegschaal, zodat ze kinderen in de gaten konden houden.

Wat heb je geleerd tijdens je stage?

Ik ben uitblinker geworden op mijn school. Mijn ervaring in Uganda heeft hier wel aan bijgedragen. Ik ben trots op mijzelf dat ik dit heb kunnen doen. Je leert van anderen. Ik zie hoe goed ik het thuis heb. Water uit de kraan is hier zo vanzelfsprekend.

Eveline

Laatste wijziging: 29-02-2016 17:04