Over de beurs

Beursbedrag
Afhankelijk van je situatie
Deadline
Deadline: Nader te bepalen
Wat ga je doen?
Overig
Opleidingsniveau
Hbo of universitair
Studierichting
Landen
Duur
1 of 2 maanden

De Russische Federatie heeft ieder jaar studiebeurzen beschikbaar voor buitenlandse studenten. Jaarlijks wordt bepaald hoeveel beurzen aan een land worden toegekend. Voor Nederland zijn meestal 5 studiebeurzen beschikbaar. De beurzen bestaan met name uit een vrijstelling van het collegegeld.

Voorwaarden

De beurzen zijn bestemd voor het volgen van een taalcursus Russisch in de zomer aan een Russische hogeronderwijsinstelling. Bekijk de summer schools om een indruk te krijgen van het cursusaanbod.

Ons Neso-kantoor in Moskou raadt het Pushkin State Russian Language Institute in het bijzonder aan. Dit is een instituut waar je een summer school van 1 of 2 maanden kunt volgen. Bij andere onderwijsinstellingen duren ze meestal 1 maand.

Let op: Moskou en Sint Petersburg zijn erg populaire bestemmingen voor summer schools. Je mag daarom bij je aanmelding maximaal 2 summer schools in Moskou selecteren en 2 in Sint-Petersburg.

Beursbedrag

De beurs bestaat vaak uit een vrijstelling van het collegegeld. Daarnaast ontvangen bursalen soms een maandelijkse toelage van zo'n 1.3500 roebel (ongeveer € 15). Sommige universiteiten betalen bovendien voor de huisvesting. In de kosten voor levensonderhoud moet je dan zelf voorzien..

Aanvragen

Deadline

Zover bekend is er geen harde sluitingsdatum en kun je je het hele jaar aanmelden. Vraag bij de Russische universiteit van je keuze na of zij wel een deadline hanteren. Er is ook geen harde datum waarop Russotrudnichestvo je zal informeren of je wel of niet de beurs zal ontvangen.

Aanvragen

Je vraagt een beurs aan in 2 stappen.

Stap 1

Dien een aanvraag in bij de Russische Federatie.

Meld je aan voor een opleiding. Daarmee meld je je meteen aan voor de beurs. Je kunt een voorkeur voor maximaal 6 onderwijsinstellingen doorgeven. Russotrudnichestvo, de organisatie verantwoordelijk voor het beurzenprogramma zal je aanvraag beoordelen en de selectie verrichten. Zij (of een vertegenwoordiger zoals de Russische ambassade) informeren je ook direct over het resultaat van je aanvraag en voor welke universiteit en welke opleiding je een beurs krijgt. Dit weet je dus niet van tevoren.

De website Future-in-russia.com heeft een instructie over hoe je een aanvraag kunt indienen en welke documenten je moet aanleveren. Zij noemen onder andere:

  • A digital copy of the education document and its notarized translation
  • A digital copy of the passport and its notarized translation
  • A document with the results of the selection tests (not mandatory)
  • Documents confirming knowledge of the Russian language (not mandatory)
  • A medical certificate of absence of HIV
  • A medical certificate

Let op: De vereiste documenten moeten vertaald zijn in het Russisch. Ook moeten ze gewaarmerkt of gecertificeerd zijn door de consulaire afdeling van de Russische ambassade in Nederland. Je moet de vertalingen bij de originele documenten voegen.

Neem ruim op tijd contact op met de ambassade, want de consulaire afdeling werkt alleen op afspraak. Vragen kun je ook via email stellen aan de consulaire afdeling van de ambassade: infocon.nl@mid.ru.

Als je aanvraag of documenten niet volledig is, dan wijst Russotrudnichestvo deze af.

Stap 2

Meld je aan bij Nuffic. Let op: met dit online formulier kun je je alleen registreren in 2021.

Lees hiervoor eerst de instructie: instructions for registration (91.43 kB) (in het Engels).

Meer informatie

Het kan lastig zijn om een beurs aan te vragen voor Rusland. Laat je daar niet door ontmoedigen! Op onze speciale pagina over Rusland vind je tips en handige links.