Een deel van je studie in het buitenland

Een uitwisseling is een van de vele manieren om een deel van je studie in het buitenland door te brengen. Houd er wel rekening mee dat studeren in het buitenland vaak meer kost dan thuisblijven. En voordat je kunt vertrekken, moet je veel zaken regelen.

Waarom een studentenuitwisseling? 

Er zijn genoeg redenen om een deel van je studie in het buitenland te doen. Het is bijvoorbeeld interessant voor je cv, goed voor je persoonlijke ontwikkeling en natuurlijk een geweldig avontuur. WilWeg geeft je vijf goede redenen om te kiezen voor een uitwisseling.

Mogelijkheden

Naast een studentenuitwisseling zijn er nog veel meer mogelijkheden om een deel van je studie in het buitenland te doen. Je kunt bijvoorbeeld zelf een tijdelijke studieperiode in het buitenland regelen of een taalcursus in het buitenland doen.

Wanneer je onderzoek wilt doen aan een buitenlandse instelling, moet je met een aantal dingen rekening houden. Meer daarover lees je op de pagina Onderzoek in het buitenland (PhD).

Wil je na je eindexamen een jaartje naar het buitenland? Of weet je nog niet wat je wil studeren en hoop je daar tijdens een tussenjaar meer duidelijkheid in te krijgen? Dan is een gap year misschien wel iets voor jou.

Lees meer over de mogelijkheden om een deel van je studie in het buitenland te doen.

Financiering

Hoe financier je je uitwisseling? In veel gevallen kun je je Nederlandse studiefinanciering behouden en misschien kom je ook wel in aanmerking voor een van de beurzen die Nuffic beheert. Ook kun je zoeken in de Beursopener van WilWeg, een zoekmachine met zo’n 180 beurzen voor (tijdelijke) studie in het buitenland.

Lees meer over het financieren van bijvoorbeeld een semester in het buitenland.

Toelating

Wil je een tijdje in het buitenland gaan studeren? Denk dan ruim van tevoren aan de basiszaken. Zoals de toelatingseisen en of het niveau van het onderwijs aansluit bij jouw opleiding in Nederland.

Voorbereiding

Als je in het buitenland gaat studeren, vergt dat natuurlijk de nodige voorbereiding. Begin daar op tijd mee. De Checklist van WilWeg helpt je op weg naar jouw uitwisseling.

Laatste wijziging: 27-03-2017 12:08