Met een functiebeperking naar het buitenland

Studie of een stage in het buitenland is een unieke en waardevolle ervaring. Het is fijn als je deze ervaring goed voorbereidt, zeker als je extra steun nodig hebt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een functiebeperking, chronische ziekte of psychische klachten.

International office en disability officers

Informeer bij het international office van je hogeschool of je universiteit naar de mogelijkheden voor een studie of een stage in het buitenland. Alle onderwijsinstellingen in Nederland hebben een disability officer voor studenten met een functiebeperking.

Ze hebben informatie over aangepaste huisvesting, zorgverzekering en financiële regelingen. Ze kunnen je in contact brengen met disability officers van buitenlandse onderwijsinstellingen en met studenten met een functiebeperking die je voorgingen.

Studentenplatform in het buitenland

Kijk of er in de stad waar je wilt studeren een studentenplatform is voor studenten met een functiebeperking en vraag hoe zij dingen aanpakken op hun onderwijsinstelling.

Op de website van het Expertisecentrum Inclusief Onderwijs (ECIO) vind je meer tips.

Zorgverzekering

Zorg dat je goed verzekerd vertrekt. Check bij je zorgverzekeraar wat je precies moet regelen. Laat je zorgverzekeraar sowieso weten dát je naar het buitenland gaat, want soms is er een meldingsplicht.

Financiering

Kijk op Beursopener.nl wat de mogelijkheden zijn om je studie of stage in het buitenland te financieren. Erasmus+ en het VSBfonds bieden extra financiële ondersteuning voor studenten met een functiebeperking.

Het programma Erasmus+ stimuleert studenten met een functiebeperking om naar het buitenland te gaan. Er is extra subsidie beschikbaar voor bijvoorbeeld aangepaste huisvesting, medische begeleiding, ondersteunende apparatuur, aangepast lesmateriaal en een begeleider. Je hogeschool of universiteit verzorgt de aanvraag. Informeer bij het international office wat je hiervoor moet aanleveren.

Het VSBfonds heeft extra budget beschikbaar voor studenten met een functiebeperking die naar het buitenland willen voor een vervolgstudie of onderzoek.

Ervaringen

Heb je een visuele en/of auditieve beperking? Lees dan de ervaring van Emma op de communitysite We Are Ctalents.

Laatste wijziging: 24-03-2020 10:46