Stagevergoeding

Of je een stagevergoeding krijgt, hangt af van het bedrijf waar je stage gaat lopen. Een stagevergoeding is over het algemeen lager dan of gelijk aan het minimumloon in het land waar je stage loopt.

Belasting

Omdat het belastingvrije tarief bijna overal gelijk is aan het minimumloon, hoef je doorgaans geen belasting te betalen over de stagevergoeding. Vraag het voor de zekerheid wel na bij je stageverlener. Als je meer verdient dan het wettelijke minimumloon, trekt je stageverlener de loonbelasting direct af van je bruto-inkomen.

Nederland heeft met een groot aantal landen een belastingverdrag afgesloten. Dit houdt in dat je niet in twee landen belasting hoeft te betalen over hetzelfde inkomen. Let er wel op dat het inkomen dat je in het buitenland opbouwt, altijd meetelt bij je fiscale inkomen in Nederland.

Voor uitgebreide informatie over buitenlandse belastingzaken kun je terecht bij het International Bureau of Fiscal Documentation in Amsterdam. Je kunt ook de BelastingTelefoon voor Particulieren van de Belastingdienst bellen: 0800 0543.

Beurzen

Stage lopen in het buitenland is normaal gesproken duurder dan een stage in Nederland. Begin dus op tijd met het zoeken naar beurzen die de extra kosten kunnen dekken. Kijk voor meer informatie bij het onderdeel Beurzen. Je kunt natuurlijk ook proberen om zelf een stagevergoeding te regelen. 

Laatste wijziging: 25-03-2019 11:15