Een volledige studie in het buitenland

Een volledige bachelor, master of zelfs een PhD in het buitenland. Waarom zou je dat doen? Omdat studeren in het buitenland een ervaring van onschatbare waarde is.

Niet alleen op het academische vlak, maar ook voor je persoonlijke ontwikkeling. En het avontuur natuurlijk! Nog niet overtuigd? Lees nog meer goede redenen om in het buitenland te studeren.

Mogelijkheden

Je kunt na je middelbare school je volledige bachelor in het buitenland doen, maar je kunt er ook voor kiezen om na je bachelor nog een master in het buitenland te doen. Zelfs promoveren in het buitenland is een optie.

Volledige bachelor

Als je overweegt je hele bachelor in het buitenland te doen, wil je natuurlijk eerst weten of je met je Nederlandse diploma van de middelbare school kunt worden toegelaten tot een buitenlandse opleiding.
In de praktijk wordt je met een vwo-diploma in de meeste landen toegelaten. Dit geldt in mindere mate voor een havo- of mbo-diploma; toelating met deze diploma's verschilt per land en per opleiding.

Lees meer informatie over een volledige bachelor in het buitenland.

Volledige master

Met een Nederlandse bachelorgraad kun je meestal wel worden toegelaten tot een master in het buitenland. Er is wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.

Lees meer over een volledige master in het buitenland.

Onderzoek in het buitenland (PhD)

Wanneer je onderzoek wilt uitvoeren aan een buitenlandse instelling, moet je met een aantal dingen rekening houden. In Nederland hebben promovendi een arbeidscontract en bouwen ze werknemersrechten op. In het buitenland wordt een PhD-fellow vaak gezien als een student. Waar moet je allemaal rekening mee houden?

Lees meer over onderzoek in het buitenland.

Rankings van universiteiten

Als je op zoek bent naar een buitenlandse universiteit, kijk je misschien ook naar rankings. Maar wat is nu werkelijk de waarde van rankings?

Lees meer over internationale rankings van universiteiten.

Populaire bestemmingen

Weet jij al waar je naar toe wil? Denk je aan studeren in Amerika of blijf je liever wat dichter bij huis? Kijk dan eens wat je kunt verwachten als je gaat studeren in Antwerpen. Engeland is ook een populaire bestemming. Misschien is studeren in Londen wel iets voor jou.

Financiering

Naar het buitenland, maar hoe ga je dat betalen? Er zijn verschillende mogelijkheden om je buitenlandse plannen te financieren.

In veel gevallen kun je je Nederlandse studiefinanciering behouden en misschien kom je ook wel in aanmerking voor een van de beurzen die door Nuffic beheerd worden. Ook kun je zoeken in de WilWeg Beursopener, een zoekmachine met zo’n 180 beurzen voor (tijdelijke) studie in het buitenland.

Lees meer over de financiering van je volledige studie in het buitenland.

Diplomawaardering

Je overweegt om in het buitenland te gaan studeren. Dan wil je natuurlijk weten je buitenlands diploma straks in Nederland waard is. Maar voor het zo ver is, moet je eerst met je Nederlandse diploma worden toegelaten tot de buitenlandse opleiding van je keuze.

Lees meer over diplomawaardering.

Voorbereiding

Een volledige studie in het buitenland moet je goed voorbereiden. Begin daar op tijd mee. De WilWeg-checklist helpt je daarbij. Is een volledige studie in het buitenland je toch wat te veel? Denk dan eens na over een uitwisseling.

Laatste wijziging: 05-09-2018 15:18