Financiering: volledige studie

Naar het buitenland, maar hoe ga je dat betalen? Er zijn verschillende mogelijkheden om je buitenlandse plannen te financieren.

Vaak kun je je Nederlandse studiefinanciering meenemen naar het buitenland. De Europese Unie, de Nederlandse overheid, maar ook allerlei bedrijven en stichtingen stellen beurzen beschikbaar voor studenten die in het buitenland willen studeren.

Studiefinanciering

Onder bepaalde voorwaarden is het mogelijk om je Nederlandse studiefinanciering mee te nemen als je in het buitenland wilt studeren.

Voor studiefinanciering voor een volledige bachelor of een volledige master in het buitenland gelden dezelfde eisen als in Nederland, plus een aantal extra voorwaarden. Deze extra voorwaarden hebben met name met betrekking op het aantal jaren dat je vóór je buitenlandstudie in Nederland hebt gewoond (de zogenaamde drie-uit-zes-eis) en de kwaliteit van de opleiding die je wilt gaan volgen.

Bekijk meer informatie over studiefinanciering in het buitenland.

Beurzen

Er zijn buiten de reguliere studiefinanciering helaas maar weinig beursmogelijkheden voor studenten die hun volledige bacheloropleiding in het buitenland willen doen. Voor studenten die een masteropleiding in het buitenland willen doen zijn er meer mogelijkheden.

Bekijk het overzicht van de beursprogramma's die Nuffic beheert.

Ben je op zoek naar financiering voor een PhD in het buitenland? Kijk dan op de pagina Onderzoek in het buitenland (PhD)

Leningen

Een aantal banken biedt Erasmus+-leningen aan voor volledige masteropleidingen in Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

Lees meer over deze leningen op de website van de Europese Commissie.

Beursopener

Als je op zoek bent naar een beurs voor een studie in het buitenland, moet je een kijkje nemen in de WilWeg BeursOpener. De WilWeg Beursopener is een zoekmachine voor studenten, stagiairs en onderzoekers die voor studie, stage of onderzoek naar het buitenland willen. In de Beursopener vind je informatie over bijna 200 fondsen voor studie en stage in het buitenland.

Zoek een beurs in Beursopener.

Begroting

Als je een beurs aanvraagt, wil de beurzenverstrekker in de meeste gevallen een begroting van je zien. Op onze website vind je tips om een gedegen begroting op te stellen. Deze informatie is ook handig als je geen beurs aanvraagt, maar als je voor jezelf een goede inschatting van alle kosten wilt maken.

Werken naast je studie in het buitenland

Een andere manier om wat extra inkomsten te genereren is om naast je studie in het buitenland een bijbaan te zoeken. Lees meer over werken naast je studie in het buitenland.

Collegegeld

Bedenk dat in veel landen het collegegeld lager is dan in Nederland. Bij de landeninformatie kun je zien hoe hoog het collegegeld is in het land van jouw keuze. 

Laatste wijziging: 11-04-2019 11:20