Onderzoek in het buitenland (PhD)

Wil je promoveren in het buitenland? Dan moet je met een aantal dingen rekening houden. Als je een PhD volgt in het buitenland, ben je geen werknemer.

In Nederland hebben de promovendi een arbeidscontract en bouwen ze werknemersrechten op. In het buitenland wordt een PhD-fellow vaak gezien als een student. Ze verdienen geen salaris en bouwen geen sociale zekerheid op, zoals werkloosheidsrechten, arbeidsongeschiktheidsrechten en ouderdomspensioen.

Verzekeringen

Ben je jonger dan dertig jaar en ga je zonder arbeidscontract of bijbaantje promoveren in het buitenland? Dan blijf je gewoon ingezetene in Nederland - ook als je je hebt laten uitschrijven uit het bevolkingsregister. Je blijft deelnemen aan de Nederlandse volksverzekeringen (AOW, AKW, ANW, AWBZ). Ook moet je in Nederland gewoon je basisverzekering aanhouden.

Onderzoeksplaats (PhD) zoeken

Wanneer je een onderzoeksplaats gaat zoeken, moet je van tevoren beslissen of je een al gecreëerde onderzoeksplaats zoekt, of dat je zelf een onderzoeksvoorstel hebt. Vervolgens ga je op zoek naar een plek.

Tips

  • Maak gebruik van je netwerk.
  • Vraag bij je hoogleraren na of zij je van dienst kunnen zijn.
  • Zoek uit welke onderzoeksinstellingen actief zijn op jouw terrein en benader ze direct.
  • Zoek op websites zoals Euraxess en AcademicTransfer. Daar staat een overzicht van internationale vacaturesites.
     

Proefschrift schrijven in het buitenland

Als je een leuke plek hebt gevonden om te promoveren in het buitenland, raden we je aan om de volgende zaken snel uit te zoeken:

  • Moet je iets regelen om het land binnen te mogen, zoals een visum? Vraag dit na bij de instelling waar je je proefschrift wilt schrijven. Ook de ambassade kan hier informatie over verstrekken.
  • Heb je gezinsleden? Ga na of ze mee mogen reizen. Hierbij is niet alleen een visum van belang, maar bijvoorbeeld ook of een partner mag werken en hoe het met scholing van kinderen is geregeld.
  • Wat voor huisvesting kun je verwachten? In sommige landen is het vinden van huisvesting lastig. Laat je tijdig informeren zodat je weet wat je te wachten staat.
  • Is het geld dat je tijdens het onderzoek tot je beschikking hebt voldoende om van rond te komen? De kosten voor levensonderhoud verschillen erg per land en per regio.

Diplomabeschrijving

Zorg dat je over een diplomabeschrijving van je hoogst behaalde diploma beschikt. Deze kun je bij Nuffic aanvragen.

Promoveren in het buitenland financieren

Ben je in loondienst of krijg je een tijdelijke beurs bij je onderzoekspositie, dan is de financiering geen probleem. Het is ook mogelijk dat je zelf je onderzoeksvoorstel schrijft en financiering zoekt. Daarvoor is er een keur aan beurzenprogramma’s. Kijk voor meer informatie op:

Beurzen voor onderzoek aan het Europees Universitair Instituut

Het Europees Universitair Instituut (EUI) in Florence is een internationaal instituut voor postdoctoraal onderwijs en onderzoek in de disciplines geschiedenis en cultuurwetenschappen, economische wetenschappen, rechtswetenschappen en politieke en sociale wetenschappen. Het doctoraalprogramma bereidt onderzoekers voor op het schrijven en verdedigen van een proefschrift.

Elk jaar verdelen EU-lidstaten en andere Europese nationale overheidsinstanties 160 onderzoeksbeurzen onder succesvolle kandidaten. De Nederlandse overheid stelt jaarlijks 24 beurzen beschikbaar voor de eerste 3 jaar.

Lees meer over beurzen voor onderzoek aan het EUI

Laatste wijziging: 07-05-2014 15:08