Rankings van universiteiten

Universiteiten worden steeds internationaler. En dus groeit hun belangstelling voor een hoge plaats in de internationale rankings. Dat is immers een krachtige manier om te bewijzen dat je onderwijs en onderzoek biedt van hoge kwaliteit.

De jaarlijkse rankinglijst van Times Higher Education is een van de bekendste rankings. Zulke lijstjes hebben traditionele instellingen als Princeton, Harvard of Oxford aan de top staan. Nederlandse universiteiten doen het ook goed: maar liefst twaalf Nederlandse universiteiten staan in de top 200 van de wereld. 

Andere bekende rankings zijn de Chinese ARWU-ranking, de 4ICU-ranking en de THE-QS WUR.

Werkelijke waarde

Maar wat zeggen zulke rankings nu echt? Het is bijvoorbeeld opvallend dat Nederlandse instellingen met zeer gerenommeerde onderzoekscentra vaak vrij laag scoren, zoals de op landbouw gerichte Wageningen Universiteit. Welke criteria worden bij het opstellen van rankings gehanteerd? En bestaan er methoden om rekening te houden met kwaliteitsverschillen tussen verschillende faculteiten van dezelfde instelling?

Veel rankings richten zich alleen op de allerbeste universiteiten. Zo wordt bijvoorbeeld gekeken naar het aantal Nobelprijswinnaars dat aan een universiteit is of was verbonden. Het verschil in aantal Nobelprijswinnaars tussen de nummer één en nummer 20 op de ranking kan aanzienlijk zijn. Maar het verschil tussen bijvoorbeeld nummer 60 en nummer 80 kan al veel kleiner zijn, terwijl ze ook twintig plaatsen verschillen. Dit zorgt ervoor dat in veel rankings scores na de 200ste plaats niet meer van elkaar te onderscheiden zijn; de verschillen zijn te klein.

Conclusie

Het is belangrijk om te beseffen dat geen enkele ranking objectief is. Een ranking is het resultaat van de vele subjectieve keuzes van de makers.

Laat rankings meetellen bij de selectie van je instelling, maar ga toch vooral af op de manier waarop de accreditatie tot stand is gekomen en op concrete gegevens over curricula, studielast en inhoud.

Jouw droomland

De ranglijsten van universiteiten worden al jaren aangevoerd door instellingen in de Verenigde Staten. Is dat jouw droomland? Lees dan nu alles wat je moet weten voordat je gaat studeren in Amerika. Blijf je liever wat dichter bij huis? Kijk dan eens of studeren in Antwerpen of een uitwisseling naar Engeland iets voor jou is.

Laatste wijziging: 28-03-2019 14:43