Volledige bachelor in het buitenland

Als je overweegt je hele studie in het buitenland te doen, wil je natuurlijk eerst weten of je met je Nederlandse diploma van de middelbareschool kunt worden toegelaten tot een buitenlandse opleiding.

Toelatingsvoorwaarden

In de praktijk wordt je met een vwo-diploma in de meeste landen toegelaten. Dit geldt in mindere mate voor een havo- of mbo-diploma; toelating met deze diploma's verschilt per land en per opleiding.

De definitieve beslissing over toelating neemt de buitenlandse onderwijsinstelling uiteindelijk zelf. Informeer daar dus naar de toelatingsvoorwaarden. Op de landenpagina’s op deze website kun je zien welke toelatingseisen gelden per land.

Een bacheloropleiding zoeken

Je kunt op verschillende manieren te werk gaan als je een geschikte bacheloropleiding in het buitenland zoekt. Kijk eens op de landenpagina’s. Daar vind je links naar onderwijsinstellingen in verschillende landen. Of zoek naar een geschikte opleiding in de database van BachelorsPortal.

Meeneembare studiefinanciering

Sinds 1 september 2007 is het in veel gevallen mogelijk de Nederlandse studiefinanciering mee te nemen voor een volledige opleiding in het buitenland. Je kunt dan op dezelfde manier in het buitenland studeren als in Nederland. Met studiefinanciering dus.

De voorwaarden die gelden om voor studiefinanciering in Nederland in aanmerking te komen, gelden ook voor meeneembare studiefinanciering. Denk aan leeftijd, nationaliteit en of het een voltijdstudie is. Daarnaast gelden er voor het buitenland nog enkele extra voorwaarden.

Op de website van DUO vind je het aanvraagformulier en de voorwaarden voor studiefinanciering voor een volledige bachelorstudie in het buitenland.

Cijfersystemen

Als je naar de Verenigde Staten of het Verenigd Koninkrijk gaat, lees dan ook eens de Engelstalige factsheet Grading systems in the Netherlands, the US and the UK. Daarin vind je een beknopte beschrijving van de cijfersystemen in deze landen en de verschillen met betrekking tot ons cijfersysteem. Er is ook een handige conversietabel in opgenomen, waarin de cijfers tegen elkaar worden afgezet.

Grading systems in the Netherlands, the US and the UK (74 kB)

Lees meer over het omzetten van cijfers

Laatste wijziging: 19-02-2019 10:56