Verzekeringen

Het is belangrijk dat je goed verzekerd naar het buitenland vertrekt. Afhankelijk van je situatie kun je ervoor kiezen om een aanvullende verzekering of een speciale studentenverzekering af te sluiten.

Zorgverzekering

De basiszorgverzekering biedt in principe werelddekking wanneer je naar het buitenland gaat. Toch bestaan er verschillende uitzonderingssituaties. Als je bijvoorbeeld een bijbaantje neemt in het buitenland, kun je onder een andere regeling vallen.

Bel Zorgverzekeringslijn.nl voor vragen over de algemene verzekeringsplicht, premieplicht of schulden bij de zorgverzekeraar. Via het gratis telefoonnummer 0800 64 64 644  (op werkdagen tussen 9.00 uur tot 17.00 uur) en de website www.zorgverzekeringslijn.nl biedt Zorgverzekeringslijn.nl neutrale en onpartijdige informatie en advies.

Waar moet je op letten?

  • Weet je al naar welk land je gaat? Check dan bij de landeninformatie of de dekking van jouw verzekering volstaat in jouw situatie.
  • Ga je naar een EU-land, dan is het handig om een gratis European Health Insurance Card (EHIC) aan te vragen. Daarmee word je in andere EU-landen behandeld alsof je deelneemt aan de lokale zorgverzekering.
  • Meld je verzekeraar dat je tijdelijk naar het buitenland gaat. Sommige verzekeraars hebben in de kleine lettertjes een meldingsplicht opgenomen. Als je niets doorgeeft, loop je het risico helemaal niets uitgekeerd te krijgen.
  • Wil je ook een bijbaan nemen in het buitenland? Download dan de factsheet Ziektekostenverzekering.

Factsheet ziektekostenverzekering studenten in het buitenland(56 kB).

Aanvullende verzekeringen

Verschillende verzekeraars bieden aanvullende verzekeringen als je als basisverzekeringsplichtige naar het buitenland gaat. Denk bijvoorbeeld aan dekking voor medische kosten in het buitenland die niet worden gedekt door de basisverzekering. Maar ook aan een ongevallenverzekering (hieronder valt ook repatriëring), aansprakelijkheidsverzekering en rechtsbijstandverzekering.

Het is verstandig ook een bagageverzekering af te sluiten voor je gehele periode in het buitenland. Bekijk de voorwaarden goed. Sommige verzekeraars dekken bijvoorbeeld alleen de eerste drie maanden in het buitenland.

Jongeren- of studentenverzekering

Er zijn verzekeringsmaatschappijen die totaalpakketten met wereldwijde dekking aanbieden aan jongeren of studenten in het buitenland. Deze gelden soms ook voor een tussenjaar in het buitenland. Onder deze polissen vallen zaken als gezondheids- en tandartszorg, hulpverlening, ongevallen, aansprakelijkheid, rechtshulp en bagage.

Meer informatie over verzekeringen

Laatste wijziging: 07-05-2014 15:48