Australië - Sydney - Dunja

Dunja deed een uitwisseling notarieel recht in Sydney. "Twijfel niet over naar het buitenland gaan. Je zult de tijd van je leven hebben!"

Instelling: Radboud Universiteit Nijmegen 
Opleiding: notarieel recht 
Buitenlandervaring: uitwisseling
Locatie: Sydney

Dunja

Hoelang ben je in het buitenland geweest? Hoe heb je je studieplek gevonden?

Ik ben van februari tot en met juni 2019 in Australië geweest voor een uitwisseling. Dit heb ik geregeld via de Radboud Universiteit, die een partnerovereenkomst heeft met The University of Sydney (USYD). Hierdoor kon ik een semester in Sydney studeren. 

Moest je zelf veel regelen? En was dat lastig?

Ongeveer 1,5 jaar voordat ik op uitwisseling ging, begon ik met de voorbereidingen. Ik moest naar het international office van mijn universiteit om de mogelijkheden van een uitwisseling te bespreken. Daarna begon de selectieprocedure. Ik heb een motivatiebrief geschreven en een Engels cv ingeleverd. Nadat ik door de Radboud Universiteit was geselecteerd voor de uitwisseling, begon de aanmeldingsprocedure bij USYD.

Had je onderwijsinstelling al wat voor je geregeld?

Mijn universiteit koppelde me aan een ‘exchange adviser’ in Sydney die me hielp bij het aanmeldproces en waarbij ik terecht kon voor vragen. Zo kreeg ik uitleg over documenten die ik moest opsturen. Via een Facebookgroep werd ik in contact gebracht met andere exchange studenten.

Hoe heb je het gefinancierd?

Ik financierde mijn uitwisseling met een beurs van mijn universiteit: de International Travel Grant van € 1.200. Daarnaast ben ik een jaar voor mijn vertrek gaan sparen door meer te werken en hebben mijn ouders mijn huur in het buitenland betaald.

Uiteindelijk had ik genoeg geld om alles te doen wat ik wilde. Ik denk dat ik in totaal zo’n € 2.500 aan levensonderhoud kwijt was, naast kosten voor bijvoorbeeld reizen.

Hoe en waar vond je huisvesting?

Als exchange student kreeg je gegarandeerd een kamer op de campus als je je daarvoor aanmeldde. Dit heb ik gedaan, omdat ik voor aankomst een kamer geregeld wilde hebben.

Hoe zag je leven in het buitenland eruit? Kon je veel vrienden maken?

Sydney is een geweldige stad om in te wonen. In mijn studentengebouw werden tijdens de introductieweek veel activiteiten georganiseerd waarbij je heel makkelijk vrienden kon maken. Ik raad dan ook zeker aan om op de campus te gaan wonen.

Ik had al snel een vaste vriendengroep waarmee ik ook andere delen van Australië bezocht. Zo maakten we een roadtrip door West-Australië, zaten we een weekend in de ‘outback’ en hebben we de Great Barrier Reef bezocht.

Heb je tips voor studenten die naar het buitenland gaan?

Spaar genoeg en gebruik TransferWise om geld over te maken naar je buitenlandse rekening. Twijfel niet over naar het buitenland gaan. Je zult de tijd van je leven hebben! Je groeit zoveel op persoonlijk vlak en het is geweldig om nieuwe culturen te leren kennen, een andere taal te leren of verbeteren en vrienden te maken van over de hele wereld. Het is een unieke kans die je niet mag laten liggen.

Dunja

Laatste wijziging: 11-10-2019 13:37