België - Leuven - Gwendolyn

Gwendolyn deed een minor criminologie: “Facebook was een goed alternatief om een kamer te vinden.”

  • Opleiding: Veiligheidsbeleid en rechtshandhaving
  • Instelling: Universiteit Leiden
  • Buitenlandervaring: Minor Criminologie
  • Locatie: KU Leuven

Gwendolyn groepsfoto

Hoe lang ben je in het buitenland geweest?

Ik heb ruim een jaar een minor in Criminologische Wetenschappen aan de KU Leuven gevolgd. Ik wilde me graag in mijn minor specialiseren in criminologie en wilde dit combineren met een verblijf in het buitenland.

Hoe lang van tevoren begon je met de voorbereidingen?

Ik begon me een half jaar van te voren te oriënteren op de Erasmuscontracten van verschillende faculteiten van de Radboud Universiteit. Zo kwam ik bij KU Leuven uit. De rechtenfaculteit had een Erasmuscontract met deze universiteit.

Moest je veel regelen?

Voordat ik naar Leuven kon, moest ik een Learning Agreement invullen met de vakken die ik wilde volgen. Ik moest twee Learning Agreements opsturen, één voorlopige en een definitieve.

Was het regelwerk lastig?

Het was mij in eerste instantie niet duidelijk welke vakken ik mocht volgen als Erasmusstudent, ook omdat ik Sociologie als achtergrond had. Na navraag bij KU Leuven was dit wel duidelijk en kon ik mijn voorlopige Learning Agreement opsturen. In maart kreeg ik het akkoord, maar het duurde nog wel lang voordat er een definitieve bevestiging kwam.

Deed je al het regelwerk zelf?

Het international office van de rechtenfaculteit meldde mij in september aan bij KU Leuven en voor de Erasmusbeurs. In de periode tussen het kiezen van een universiteit en de officiële aanmelding zat een grote tijd waarin ik niks hoefde te regelen.

Hoe en waar vond je huisvesting?

Er was een mogelijkheid om huisvesting te krijgen via de universiteit, maar daarbij zou je uiterlijk januari te horen krijgen of je een kamer kreeg. Daarom ben ik via facebookpagina’s zelf op zoek gegaan naar kamers. Dit was een goed alternatief, omdat veel studenten een tijdelijke kamer aanboden, omdat ze zelf tijdelijk ergens anders gingen studeren.

Hoe heb je het gefinancierd?

Mijn kamer in Leuven was duurder dan mijn kamer in Nijmegen, hierdoor was ik meer geld kwijt per maand. Ik ontving studiefinanciering en een ov-vergoeding, maar ben ernaast bij gaan lenen, omdat ik anders niet kon rondkomen.

Gwendolyn en vriendinHeb je veel vrienden gemaakt in Leuven?

In Leuven was ESN erg actief. Zij organiseerden een introductie voor internationale studenten waar ik veel nieuwe mensen leerde kennen. Er waren alleen geen vaste introductiegroepjes waardoor ik bij iedere activiteit nieuwe mensen leerde kennen. Er studeerden namelijk heel veel buitenlandse studenten in Leuven. Toch was het wel makkelijk om vrienden te maken, omdat bijna niemand elkaar van tevoren kende en iedereen openstond voor nieuw contact.

Heb je ook Belgische vrienden gemaakt?

Dat had ik wel verwacht, omdat ik ook vakken met hen volgde, maar ik had toch het meeste contact met internationale studenten. Wat niet erg was, dit was erg gezellig en ik vond het leuk om zo meer te weten te komen over andere landen en culturen.

Waarom zou iedereen eigenlijk een tijdje naar het buitenland moeten gaan?

Ik raad het iedereen aan om naar het buitenland te gaan voor je studie. Ook al ga je, zoals ik, niet ver weg, je komt toch in aanraking met mensen die van over de hele wereld komen. Dit verbreedt je wereldbeeld en zorgt ervoor dat je meer openstaat voor nieuwe contacten en flexibeler wordt in omgaan met mensen.

Gwendolyn

Laatste wijziging: 01-08-2019 11:45