Studeren in Antwerpen

Als je in het buitenland wil studeren, hoef je niet per se ver weg te gaan. Ook net over de grens lonkt het avontuur. Niet voor niets kiezen jaarlijks honderden studenten ervoor om te gaan studeren in Antwerpen.

Studiemogelijkheden

Het aanbod van opleidingen in Antwerpen is heel groot. Er is een universiteit met negen faculteiten en er zijn diverse hogescholen. Van economie tot moleculaire biologie en van muziek tot energie en klimaat, je kunt voor bijna elke studierichting terecht in Antwerpen.

Lees meer over studiemogelijkheden in Antwerpen

Waarom studeren in Antwerpen

Als je bijvoorbeeld medicijnen, tandheelkunde of diergeneeskunde wilt studeren krijg je in Nederland te maken met een numerus fixus. Studenten die niet door deze loting heen komen, wijken vaak uit naar Antwerpen. Onze zuiderburen hebben nauwelijks opleidingen met een beperkt aantal studieplaatsen.

Zoek een opleiding in Antwerpen

Toelating

Een voordeel van studeren in Antwerpen is dat de onderwijstaal Nederlands is. Je hoeft dus geen taaltoets te doen voor je toelating. Als buitenlandse student moet je wel een verklaring overhandigen waaruit blijkt dat je in je levensonderhoud kunt voorzien. 

Lees meer over de toelating tot het hoger onderwijs in Antwerpen

Financiering

Studeren kost geld. In veel gevallen kun je je Nederlandse studiefinanciering blijven ontvangen als je gaat studeren in Antwerpen. Daarnaast kun je proberen een extra studiebeurs aan te vragen. Zorg dan wel voor een goede begroting.

Lees meer over financiering

Visum en zorgverzekering

Je hebt als Nederlandse student geen visum nodig om in Antwerpen te studeren. Wel moet je zorgen voor een goede zorgverzekering. Controleer of jouw verzekering voldoende dekking heeft en vraag een European Health Insurance Card (EHIC) aan.

Lees meer over zorgverzekering

Leuke studentenstad

Antwerpen is een leuke studentenstad. Er is veel te beleven op het gebied van cultuur en sport en er zijn veel studentenclubs. Woonruimte vinden is er minder moeilijk dan in Nederlandse studentensteden. Bovendien is Antwerpen een stad met een lang verleden en een mooi historisch centrum.

Lees meer over wonen in Antwerpen

Studeren in België

België is al jaren een van de populairste landen voor Nederlandse studenten die over de grens willen studeren. Dat heeft vele redenen. Om er een paar te noemen:

  • Je kunt je studiefinanciering meenemen naar België.
  • Je kunt je studiepunten meenemen van Nederland naar België en andersom.
  • De Belgische cultuur lijkt veel op de Nederlandse, maar is net even anders.
  • Antwerpen, Leuven en Luik liggen voor studenten uit het zuiden van Nederland dichter bij huis dan veel Nederlandse studentensteden.

Ga naar www.studyinflanders.be

Laatste wijziging: 25-03-2019 11:17