Visum en zorgverzekering

Om in België te kunnen studeren, heb je een geldig paspoort of geldige identiteitskaart nodig. Met een Nederlandse zorgverzekering ben je automatisch verzekerd in België. Ga wel van tevoren na wat de dekkingsvoorwaarden zijn en sluit zo nodig een aanvullende verzekering af.

Studievisa

Je hebt geen visum nodig om in België te kunnen studeren. Wel moet je in het bezit zijn van een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart.

Werken tijdens je studie in België

In België zijn er verschillende werkvormen voor studenten: Je kunt werken als 'jobstudent' of als 'werkstudent'.

Als jobstudent draag je minder premie voor sociale zekerheid af: In plaats van 13,1 procent betaal je 2,7 procent, afhankelijk van de periode waarin je werkt. Je moet dan wel aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Je hebt een schriftelijke arbeidsovereenkomst voor studentenarbeid.
  • Je werkt in totaal niet meer dan 50 dagen per jaar.
  • Je werkt niet tijdens lesuren of andere studieactiviteiten. 

Als je meer dan 50 dagen per jaar werkt, word je na de eerste 50 dagen gezien als een werkstudent. Je draagt dan 13,1 procent premie af.

Bekijk voor meer informatie een handig overzicht van My social security.

Zorgverzekering

Als je naar het buitenland gaat om te studeren (zowel binnen de EU, als daarbuiten), dan moet je in Nederland verzekerd blijven. Het maakt daarbij niet uit of je wel of niet ingeschreven staat bij een Nederlandse gemeente. Je kan ook zorgtoeslag blijven ontvangen.

De situatie verandert wanneer je naast je studie in het buitenland ook een bijbaan in het buitenland hebt. Ook een stage in het buitenland kan gevolgen hebben voor je zorgverzekering. Lees meer over je zorgverzekering tijdens je studie in het buitenland.

Laatste wijziging: 11-04-2019 11:37