Canada

Canada is een gewild land bij buitenlandse scholieren en studenten. Geen wonder: het prachtige landschap en de vriendelijke mensen maken het land onweerstaanbaar. Wat houdt je nog tegen?

Feiten en cijfers

In oppervlakte is Canada na Rusland het grootste land ter wereld. Officieel is Canada een tweetalig land met als officiële landstalen Engels (voor 67 procent van de bevolking) en Frans (voor 13 procent), maar in de praktijk is New Brunswick de enige echte tweetalige provincie. 20 procent van de bevolking heeft geen Engels of Frans als moedertaal.

Canada heeft circa 35 miljoen inwoners, wat voor een land met zo'n grote oppervlakte natuurlijk erg laag is. De bevolkingsdichtheid behoort met 3,2 inwoners per vierkante kilometer dan ook bij de laagste ter wereld. Maar liefst tweederde van Canada bestaat nog uit ongerepte natuur, waar zich geen mensen hebben gevestigd. De meeste Canadezen hebben zich gevestigd langs de relatief warme zuidgrens. 80 procent van de inwoners woont binnen 200 kilometer van de Verenigde Staten van Amerika.

Cultuur

Van de 35 miljoen inwoners van Canada is meer dan 90 procent immigrant of een nakomeling van een immigrant. Hierdoor kent Canada een enorme smeltkroes van culturen. De 2 grootste groepen immigranten zijn de Britten met 25 procent en de Fransen met 24 procent. Samen vormen zij al bijna de helft van de inwoners van Canada. Dit is dan ook goed te merken aan de Canadese cultuur en leefregels.

Naast Britten en Fransen, leven er in Canada ook relatief veel Duitsers, Italianen en Nederlanders, tezamen goed voor zo'n tien procent van de bevolking. De Nederlanders vestigden zich er voornamelijk na de Tweede Wereldoorlog. Vandaag de dag is de toestroom van Europeanen naar Canada redelijk stabiel te noemen en emigreren steeds meer Aziaten naar het land. Inmiddels heeft Vancouver met meer dan honderdduizend Chinezen een van de grootste Chinese gemeenschappen buiten Azië.

Onderwijs

Het onderwijssysteem in Canada is divers met verschillen in niveau, inhoud en kwaliteit. Deze verschillen zijn echter minder dominant dan in buurland de Verenigde Staten. In tegenstelling tot de Verenigde Staten is het gros van de universiteiten publiek. Er zijn in Canada bijna geen private universiteiten, alhoewel het aantal de laatste jaren langzaam toeneemt.

Canada is een gewild land geworden bij buitenlandse studenten. Het collegegeld is er minder hoog dan in de Verenigde Staten en de immigratieprocedures minder streng. Dat heeft een keerzijde: onderwijsinstellingen gaan steeds hogere eisen stellen aan potentiële studenten.

Meer informatie over het Canadese hoger onderwijs vind je in de pdf 'Onderwijssysteem Canada'.

Onderwijssysteem Canada (207 kB) 

Meer weten?

Lees de Commisceo Global Culture Guide over Canada, Canadese gewoontes en gebruiken en fun facts. 

Laatste wijziging: 10-08-2018 11:01