Canada - Toronto - Iris

Iris deed een uitwisseling sociologie: "Academisch heb ik zeker de uitdaging gevonden die ik zocht".

  • Opleiding: Sociologie
  • Instelling: Erasmus University Rotterdam
  • Buitenlandervaring: Uitwisseling
  • Locatie: York University, Toronto

Iris sightseeing

Hoe kwam je op het idee om naar het buitenland te gaan?

Het klinkt natuurlijk tof om naar het buitenland te gaan. Toch had ik een exchange nooit serieus overwogen. Ik wilde mijn opleiding zo snel mogelijk afronden, had een leuk huurhuis en een exchange kost ook enorm veel geld.

Totaal onverwacht kreeg ik een beurs van mijn universiteit. Het ging niet mijn hele exchange betalen, maar het is toch ook zonde om te laten liggen?

Ik wist ook meteen: Als ik het doe, dan doe ik het goed en wil ik ver weg. Het werd Toronto, Canada en dat was geen verkeerd besluit. Overigens ben ik er wel van overtuigd dat ik overal een enorm mooie tijd zou hebben gehad.

Was je uitwisseling academisch gezien ook een goede keus?

Op York University kon ik mijn minor helemaal zelf indelen en verschillende vakken volgen. Academisch heb ik dus zeker de uitdaging gevonden die ik zocht, omdat ik alle vakken buiten mijn vakgebied kon volgen.

Hoe waren de eerste dagen in Canada?

Stiekem vond ik het enorm eng om weg te gaan en heb ik tot aan het vliegveld getwijfeld of ik het wel moest doen. Echter ik was nog geen dag in Canada en ik zat al in de kroeg te drinken met andere exchange studenten. We hadden namelijk een facebookgroep en zo de eerste dagen allemaal dingen afgesproken.

Heb je veel vrienden gemaakt?

Ik woonde op de campus en daar bevond zich zelfs een kroeg waar ik stiekem veel te vaak te vinden was. Uiteindelijk heb ik enorm veel mensen leren kennen, tripjes gemaakt met nieuwe vrienden, kerst gevierd bij een Canadees vriendinnetje en de eerste vrienden zijn al naar Nederland gekomen.

Moest je veel zelf regelen vooraf?

Daar was ik wel bang voor, want ik was de eerste student van mijn faculteit die naar deze universiteit ging. Het viel uiteindelijk heel erg mee. Ik moest me gewoon aanmelden via documenten van de gastuniversiteit en dat sprak allemaal voor zich.

Omdat ik op de campus sliep, kon ik ook huisvesting via de universiteit regelen. Omdat ik er minder dan zes maanden ben geweest, had ik in Canada geen visum nodig.

Heb je tips voor studenten die naar het buitenland willen gaan?

Ik raad iedereen aan om van tevoren een begroting te maken, dan weet je wat sneller of je over je eigen financiële grens heen gaat.

Hoe heb je je uitwisseling betaald?

In totaal denk ik dat ik €1000 per maand kwijt was, exclusief tickets en een reis naar Amerika. Gelukkig had ik recht op twee beurzen via mijn universiteit, studiefinanciering en ov-vergoeding en samen met spaargeld heb ik alles kunnen betalen.

Wat heeft jouw uitwisseling je opgeleverd?

Mijn periode in Canada heeft mijn leven veranderd. Ik was altijd een goede student, maar ben nu ook een ambitieuze student geworden die haar grenzen kan verleggen. Net een week terug uit Canada, gaf ik mezelf op om een zomer lang in Hong Kong te verblijven en ook dat was fantastisch.

Waarom zou iedereen op uitwisseling moeten gaan?

Een exchange is een hele makkelijke, vrijblijvende en niet zo enge manier om de wereld wat beter te verkennen en heel veel vrienden te maken!

Iris

Laatste wijziging: 27-10-2017 09:47