China - Peking - Vincent

Vincent deed een semester Chinees: "De uitwisseling van gewoonten enorm fascinerend en soms ook hilarisch."

  • Opleiding: MA Asian Studies (research)
  • Instelling: Universiteit Leiden
  • Buitenlandervaring: zomerschool en semester
  • Locatie: Beijing Language and Culture University (BLCU)

Vincent in China

Hoe kwam je op het idee om naar het buitenland te gaan?

Een half jaar studeren in Beijing was onderdeel van mijn bachelor. De Universiteit Leiden heeft een groot aantal partners, en zo kon ik – zonder extra collegegeld te betalen – naar China gaan.

Hoe heb je het gefinancierd?

Ik moest in feite alleen mijn vliegticket, levensonderhoud en accommodatie betalen. Die laatste 2 kostten ongeveer hetzelfde als in Nederland. Ik kreeg een kleine beurs van de Universiteit Leiden (€ 450), maar het grootste deel moest ik uiteindelijk zelf betalen.

Hoe was het om in China te studeren?

Studeren in China is heel anders dan ik gewend was en verwachtte. Allereerst is het hele leven op de campus van de universiteit helemaal om het studeren heen gestructureerd. Je kon op Tsinghua University niet eens tijdens lesuren douchen! Ook moest ik bij aankomst op BLCU eerst 2 dagen alleen maar formulieren invullen om mijn registratie af te ronden en mijn visum te verlengen. Dit gaf mij in het begin wel even een culture shock.

Kon je veel vrienden maken?

Ik had via de zomerschool al wat Chinese contacten. Met hen heb ik echt een compleet andere wereld ervaren. Ik had 20 uur in de week les, maar het was mogelijk om veel tijd vrij te maken. Zo heb ik bergen beklommen in Seoul (Zuid Korea), ben ik elk seizoen naar verschillende delen van de Grote Muur geweest, en heb ik vooral heel veel geweldig gegeten.

Doordat ik Chinese vrienden had gemaakt, kreeg ik ook echt een uniek inkijkje in hoe zij de wereld zagen en leefden. Zo ga je heel anders nadenken over je eigen problemen wanneer je hun accommodatie ziet, en is de uitwisseling van gewoonten enorm fascinerend en soms ook hilarisch.

Zo ging ik een keer met een Nederlandse vriend en mijn Chinese vriendin eten. In Nederland zouden we meestal de rekening splitsen, terwijl dat in China echt een enorm taboe is. Toen moest ik dus eerst uitrekenen wat mijn Chinese vriendin had gegeten, dat deel betalen (als het ware trakteerde ik haar), en daarna met de Nederlandse vriend de rest van de rekening delen.

Heb je in het buitenland een tegenslag of calamiteit meegemaakt?

In mijn eerste week in het buitenland (op de zomerschool van Tsinghua University) had ik een enorme tegenslag. Ik had een voedselvergiftiging opgelopen en tegelijkertijd was het project waaraan ik meedeed eigenlijk heel erg teleurstellend. Ik vond het niet interessant en kon eerst geen aansluiting vinden bij mijn groepsgenoten. Ik heb toen meerdere keren gedacht om te stoppen en maar gewoon rond te gaan reizen in China.

Hoe ging je hier mee om?

Ik heb een 180 graden ommekeer gemaakt. Ik besloot vol te houden, er met volledige overtuiging aan verder te gaan en te proberen er iets van te maken. In plaats van te klagen over wat niet ging, focuste ik mij op waarvoor ik er oorspronkelijk heen ging: nieuwe ervaringen opdoen en mijzelf verrijken. Het resultaat was dat ik uiteindelijk een enorme berg voor mijzelf heb overwonnen en een project heb neergezet waar mijn team en ik ronduit trots op zijn.

Heb je tips studenten die nog naar het buitenland gaan?

#1

Ben open minded. Dingen gaan in het buitenland gewoon anders dan je gewend bent. Denk aan de enorme drukte in Beijing, de andere klascultuur en de oneindige lijst aan papierwerk tijdens mijn inschrijving. Ik ken genoeg mensen die dit vervelend vonden. Wanneer je je aanpast merk je dat alles opeens een stuk makkelijker gaat. In plaats van gefrustreerd te raken tijdens urenlang in de rij staan voor een verlenging van mijn visum, ging ik vrienden maken met mensen naast me of alvast bedenken hoe ik het ging vieren als ik mijn visum had.

#2

Wees niet bang! De ervaring is echt veel waardevoller als je niet alleen op campus zit te studeren, maar als je durft de stad in te gaan, met Chinezen in het Chinees (of natuurlijk elk ander land/taal) te praten en dingen te doen die je nooit anders zou (kunnen) doen. Ook als je weinig budget hebt, is er echt veel te doen. Daarnaast: een slechte ervaring is ook een waardevolle ervaring, en daar leer je dan weer van om je volgende dag nóg beter te maken.

#3

Ga gewoon als je de kans hebt!

Waarom zou iedereen een tijdje naar het buitenland moeten gaan?

Je gaat de wereld op een andere manier zien. Ik heb me tijdens mijn studie 3 jaar lang op China gefocust en dacht dat ik China “begreep”, maar als je er echt bent ga je het echt van een compleet andere invalshoek zien. Stereotypen vervagen en je kennis wordt enorm veel rijker.

Daarnaast is het ook een enorme kans om jezelf te ontwikkelen. Je komt voor uitdagingen te staan zoals een culture shock, een nieuwe manier van lesgeven, vrienden moeten maken, een vreemde taal moeten leren, noem maar op. Deze uitdagingen zullen je verder helpen groeien als persoon.

Ik heb de wereld van een andere kant gezien en zal nooit meer op dezelfde manier denken. Ik heb mijzelf in manieren ontwikkeld die ik niet voor mogelijk had gehouden in Nederland. Het enige dat ik nu wil is snel terug naar China!

Vincent

Vincent is ambassadeur voor WilWeg. Wil je meer weten over zijn tijd in China? Of wil je hem vragen hoe hij bepaalde dingen heeft geregeld? Neem dan contact met hem op.

Neem contact op

Laatste wijziging: 30-10-2019 14:28