China - Hong Kong - Ina

Ina deed een studie in Hong-Kong: "Inwoners van Hong Kong houden van karaoke; voel je vrij om midden op straat een poging te wagen. Fun!"

  • Opleiding: Media en Communicatie
  • Instelling: College of Liberal Arts and Social Sciences
  • Buitenlandervaring: Studie aan City University of Hong Kong
  • Locatie: Hong Kong

Ina in Hong-Kong

Studeren in het buitenland is dé kans om meer over de wereld te ontdekken en - niet te vergeten - jezelf. In 2017 volgde ik een semester aan de City University of Hong Kong. Het was een waardevolle ervaring die mijn Engelse vaardigheden aanscherpte en meer cultureel bewustzijn gaf.

De voorbereiding

Studeren in het buitenland vereist natuurlijk flink wat voorbereiding. Zo moest ik voldoen aan een lijst met vereisten om toegelaten te worden aan City University of Hong Kong. De voorbereidingen namen al met al zo’n vier maanden. Ik zal er een paar toelichten.

Allereerst, solliciteer voor de Holland Scholarship. De beurs bestaat uit een eenmalig bedrag van € 1.250 en is een tegemoetkoming in je studiekosten. Vaak is deze beurs slechts beschikbaar voor enkele studenten. Ik moest destijds de jury wegblazen met een elevator pitch over waarom ik deze beurs verdiende.

Dien vervolgens minimaal drie maanden voor vertrek een Visa-aanvraag in. Tip: zorg ervoor dat je paspoort lang genoeg geldig is. Zorg er verder voor dat je bankpas geschikt is voor het opnemen van geld in Azië en vraag een creditcard aan.

Daarnaast is het ook handig om te checken of je zorgverzekering werelddekking aanbiedt en eventueel een reisverzekering te nemen.

De kosten

Spaar en werk wat extra in de maanden voor vertrek. Je zult met name in de eerste maand extra geld uitgeven. Hong Kong is - in vergelijking met andere Aziatische landen - vrij duur. Het komt in bepaalde fronten overeen met de leefkosten in een westers land.

De leefkosten voor mij waren ongeveer € 15 per dag en ongeveer € 500 per maand, dit komt bovenop de huur en andere verplichte kosten. Naar de supermarkt gaan en zelf koken was duurder dan dineren in een kantine van de universiteit of in de stad (mits goed uitgezocht). Onze keuze was dan ook snel gemaakt…

Goed eten vinden is niet moeilijk in Hong Kong! Probeer de eierwafels in Nam Shan Estate, Hong Kong milktea in de universiteitskantines en Dim Sum in Tim Ho Wan of One Dim Sum (1 Michelin-ster).

Studeren aan CityU

Ik studeerde aan het College of Liberal Arts and Social Sciences, op de afdeling Media en Communicatie. De universiteit heeft vier academische gebouwen verdeeld over de campus. In het begin verdwaalde ik regelmatig!

Tijdens de introductieweek kun je de Octopus-kaart aanvragen, dit is een pasje dat je kunt gebruiken voor elk openbaar vervoer en waarmee je zelfs kunt betalen in de meeste winkels en universiteitskantines. Hoe eerder je er één hebt, hoe beter!

In de introductieweek leiden lokale studenten je rond in CityU en de omgeving. Het is een goede eerste week om andere uitwisselingsmensen te ontmoeten en vrienden te maken voor de rest van het semester. Mijn advies is om de meeste activiteiten van de introductieweek bij te wonen en bij iedereen rond te hangen!

De colleges van CityU duurden elk drie uur en waren min of meer lezingen waarbij alleen de professor sprak. De sfeer in de colleges was vrij formeel: de professor praat en de studenten luisteren (of slapen).

Chinezen staan erom bekend dat ze hard studeren en werken. En dat klopt. Zo zijn de openingstijden van de universiteit van 07.00 - 23.00 uur, zelfs op zondag! Er zijn veel werkplekken om aan je opdrachten te werken of te studeren voor examens.

Mijn voorkeur ging uit naar de universiteitsbibliotheek. Ik moest toen wel vroeg in de ochtend mijn plekje bemachtigen, want Chinese studenten houden hun stoelen gemakkelijk de hele dag bezet. Net zoals Nederlanders met hun badhanddoek bij het zwembad…

Wonen op een campus

Yes! Je zult ervaren hoe het is om op een internationale campus te wonen! Bereid jezelf voor op luidruchtige buren, toilet-mates en ups en downs met je kamergenoot in een ruimte van 15 vierkante meter. Ik deelde de kamer met een ander meisje die ik al kende van mijn studie in Nederland. De meeste uitwisselingsstudenten delen hun kamers met lokale studenten uit Hong Kong of Mainland China. Daarnaast deel je de badkamer met een andere kamer met studenten van hetzelfde geslacht.

Het leven op de campus is erg energiek. Er worden door studenten dagelijkse activiteiten georganiseerd waaraan je kunt deelnemen; zoals sport, optredens en zogenaamde international dinner nights.

Kortom, tijdens je leven op de campus zul je veel andere uitwisselingsstudenten ontmoeten en zal er nooit een saai moment zijn. Het enige dat ik af en toe miste was gebrek aan privacy of even een moment voor jezelf. Aangezien je een kamergenoot hebt en op de campus woont, ben je altijd omringd door mensen. Al die sociale activiteiten kunnen soms overweldigend zijn.

Het leven in Hong-Kong

Naast wonen en studeren aan CityU, heb je genoeg tijd om Hong Kong en eventueel andere Aziatische landen te verkennen. Hong Kong is heel divers. Je kunt naar de bruisende stad gaan, toeristische trekpleisters bezoeken, winkelen in grote winkelcentra, eten op nachtmarkten en letterlijk de drukte absorberen.

Liever de natuur in? Ga hiken in verschillende natuurgebieden, bergen, kustlijnen of eilanden. Of ga chillen op een van de vele mooie stranden tijdens een zonnige dag. Eén ding zal zeker zijn: je zal je nooit vervelen! Ik was verbaasd over de diversiteit die Hong Kong biedt.

Het nachtleven in Hong Kong is ook indrukwekkend. Deze never sleeping city biedt twee - onder studenten bekende - stadsdelen waar je heen kunt voor een drankje en dansje: Lan Kwai Fong of Wan Chai. Inwoners van Hong Kong houden van karaoke; voel je vrij om midden op straat een poging te wagen. Fun!

Reizen

Hong Kong is een goede uitvalbasis om te reizen naar andere Aziatische landen. Het leek één van de dagelijkse gesprekken onder uitwisselingsstudenten: ‘ Waar ga je heen tijdens dit semester?’ Ik reisde naar drie landen tijdens het semester: China, Maleisië en Japan.

Nadat ik mijn laatste examens had gemaakt en mijn semester was geëindigd, pakte ik mijn backpack en reisde zes weken door Thailand, Vietnam en Indonesië. Ik ben dankbaar voor alle mensen die ik heb ontmoet, de dingen die ik heb gedaan, de plaatsen die ik heb mogen gezien en de ervaring waarmee ik thuis ben gekomen. Ik raad studeren in Hong Kong dan ook zeker aan!

Ina van der Weide

Laatste wijziging: 29-07-2019 11:31