China - Hong Kong - Wanisha

Wanisha deed een uitwisseling International Communication and Media: "Die struggle in het begin moet je waarschijnlijk in elk land moeten doorstaan. Maar je krijgt ook the reward aan het eind."

  • Opleiding: MSc Marketing Management
  • Instelling: Erasmus Universiteit Rotterdam
  • Buitenlandervaring: uitwisseling
  • Locatie: Hong Kong University of Science and Technology

Wanisha

Wat was je eerste indruk van Hong Kong?

Dit was de eerste keer dat ik in mijn eentje op reis zou gaan, en dan meteen zo ver! Het was in het begin enorm spannend, maar ik vertrok voorbereid en met een goed gevoel. Eenmaal in Hong Kong had ik een cultuurshock. Ik zag overal mensen met mondkapjes die me vreemd aankeken door mijn donkere huidskleur, en die veel minder goed Engels spraken dan verwacht.

Hoe bevielen de eerste dagen je?

De eerste paar dagen waren vreselijk! Ik moest me aanpassen aan de cultuur, aan de mensen, aan het eten, en aan het weer. Dat beviel niet goed in combinatie met heimwee en het gebrek aan vrienden.

Kon je gemakkelijk vrienden maken?

Toen de introductiedagen begonnen ging het stukken beter. Ik leerde enorm veel nieuwe mensen kennen die uit elke hoek van de wereld kwamen. Je maakt al snel vrienden, vooral mede internationale studenten, maar ook “locals”. Ik begon de cultuur en de mensen beter te begrijpen, en voelde me al snel thuis.

Kun je in Hong Kong veel ondernemen?

Hong Kong biedt natuur en moderniteit aan. In het centrum voel je dat het leven “snel” is, maar als je buiten de stad bent kan je genieten van bijvoorbeeld de Dragon’s Back mountain of eilandjes die per boot te bereiken zijn.

Hong Kong heeft daarnaast een prima ligging om Azië te verkennen. De prijzen vallen best mee als je op tijd je tickets boekt. Ik ben zelf naar Singapore, Macau, Zuid-Korea, en Thailand geweest.

Moest je voor vertrek veel zelf regelen?

Ten eerste moet je je visum regelen. Dit kan een aantal maanden duren! Mijn universiteit hielp mij hier gelukkig bij, maar ik moest zelf veel papieren invullen.

Hoe heb je je uitwisseling betaald?

Ik heb mijn gehele uitwisseling zelf gefinancierd. Dit heb ik gedaan door te sparen en door tijdelijk mijn studentenlening te verhogen. In het buitenland kreeg ik mijn studiefinanciering doorbetaald, wat achteraf meer dan voldoende bleek.

Hoe heb je je verder voorbereid?

Voordat ik vertrok heb ik meerdere pagina’s van Google Maps met het adres van de universiteit waar ik naartoe moest in het Cantonees en Engels uitgeprint. Verder heb ik mij zoveel mogelijk geïnformeerd over het transportatiesysteem en eventuele benodigdheden bij aankomst (denk bijvoorbeeld aan een Octopus card, vergelijkbaar met de OV-chipkaart).

Heb je nog tips voor anderen die naar Hong Kong gaan?

De taxi is veel duurder dan het openbaar vervoer in Hong Kong, maar voor de eerste keer is het beter om een taxi te pakken, zeker na een vlucht van 12+ uren en koffers. Neem ook wat contant geld mee dat je meteen kan inwisselen voor HKD, anders zijn er kosten gebonden bij pinautomaten.

Was het het allemaal waard?

De eerste paar dagen was het flink aanpassen, maar toen ik dat eenmaal achter de rug had veranderde de ervaring in het meest leerzame, leuke en mooie die ik tot nu toe heb meegemaakt. Die struggle in het begin moet je waarschijnlijk in elk land moeten doorstaan. Maar je krijgt ook the reward aan het eind.

Is Hong Kong een aanrader voor een uitwisseling?

Terugkijkend kan ik zeggen dat ik trots ben op de persoonlijke ontwikkeling die ik heb doorgemaakt! Hong Kong is een geweldige plek en heeft een speciale plek in mijn hart; het is zeker een aanrader.

Wanisha

Laatste wijziging: 22-12-2016 12:23