China - Peking - Stijn

Stijn deed een studie Cinologie in Peking: "Alle studenten staan open voor vriendschappen, aangezien iedereen nieuw is, en die sfeer is fantastisch."

  • Opleiding: Sinologie
  • Instelling: Universiteit Leiden
  • Buitenlandervaring: studiejaar
  • Locatie: Peking

Stijn staat helemaal links van de groep

Meteen na de eerste stap op de campus van Tsinghua University in Peking was ik enorm onder de indruk. Met een campus zo groot als mijn woonplaats in Nederland en 2x zoveel mensen, wist ik niet precies wat me te wachten stond. Maar na een dag wist ik al dat dit jaar in China een onvergetelijke ervaring zou worden.

Hoelang van tevoren begon je met de voorbereidingen?

Mijn buitenlandervaring begon al bij het aanvragen van een Sino-Dutchbeurs bij Nuffic. Dat was een ingewikkelde klus waarvoor ik veel verschillende documenten nodig had, wat heel wat maanden aan voorbereiding kostte. Zodra ik te horen kreeg dat ik in aanmerking voor de beurs kwam, begon de rest van de voorbereiding. Dat was gelukkig niet heel veel werk meer. Nuffic regelde namelijk dat ik bij mijn voorkeursuniversiteit terecht kon om een jaar intensief Chinees te studeren. Ze regelden ook  huisvesting op de campus.

Hoe heb je het gefinancierd?

Dankzij de Sino-Dutchbeurs kreeg ik van de Nederlandse overheid eenmalig € 3.000 en van de Chinese overheid elke maand ongeveer € 400. Dit was genoeg voor mijn levensonderhoud. Ik hoefde niet te betalen voor mijn collegegeld en zorgverzekering. Het aanvragen van de beurs was het dan ook meer dan waard.

Bij aankomst bij de universiteit moest er nog wel veel geregeld worden, zoals inschrijving, visum, bankrekening en een simkaart. Gedurende dit proces leer je veel mensen kennen die tegen dezelfde problemen aanlopen. Het doolhof van de Chinese bureaucratie schept direct een band.

Hoe zag je leven in het buitenland eruit? Kon je veel vrienden maken?

Het leven van een uitwisselingstudent is allesbehalve saai. Zeker in het begin is elke dag anders met weer nieuwe mensen en nieuwe activiteiten. Hoewel Tsinghua geen orientation week had georganiseerd, waren er veel momenten en mogelijkheden om vrienden te maken. Alle studenten staan open voor vriendschappen, aangezien iedereen nieuw is, en die sfeer is fantastisch. Dat was het enige puntje waar ik mij van te voren druk om maakte, maar die zorgen waren na de eerste dag meteen weg.

Ook is iedereen zeer reislustig en erop gebrand veel van China te zien. Zo leerde ik enerzijds over het studentenleven in China, en anderzijds maakte ik kennis met de verschillende culturen, talen, en levensstijlen die China rijk is. Het enige heikele puntje is het maken van lokale vrienden, dat kost een hoop meer moeite en is niet altijd succesvol. Uiteindelijk heb ik een paar Chinese vrienden gemaakt, maar de meeste vriendschappen sloot ik met andere buitenlandse studenten.

Waarom zou iedereen eigenlijk een tijdje naar het buitenland moeten gaan?

Ik raad iedereen aan een buitenlandervaring aan te gaan. Je leert niet alleen wat je van plan was te leren (in mijn geval de Chinese taal), maar je komt ook in aanraking met veel verschillende culturen tegelijk. Hierdoor leer je hoe het is om zelfstandig te leven in een totaal andere omgeving, je horizon wordt verbreed door nieuwe mensen met andere ideeën, ervaringen en tips, en bovenal: het is gewoon ontzettend leuk!

Stijn

Laatste wijziging: 31-10-2019 16:52