China - Shanghai - Sanne

Sanne deed een master Chinese economy: "Ik zie mezelf de komende jaren nog niet naar Nederland terugkeren."

  • Opleiding: Master in Chinese Economy
  • Instelling: Fudan University
  • Locatie: Shanghai, China

Sanne Post

Spannend

Als meisje luisterde ik naar de verhalen van mijn vader die in het Verre en Midden-Oosten heeft gewerkt. Zijn verhalen vond ik reuzespannend. Na de middelbare school reisde ik een paar weken rond door Zuidoost-Azië. Daar ging een wereld voor me open. Dankzij mijn studie International Bachelor Economics and Business (IBEB) aan de Erasmus Universiteit Rotterdam stelde ik me nog meer open oor de rest van de wereld. Tijdens mijn opleiding ging ik voor een half jaar naar Shanghai en studeerde ik via een uitwisseling Mandarijn. Zelfs na afronding van mijn studie en een half jaar stagelopen in Dubai bleef China trekken.

Zenuwslopend

In Dubai attendeerde een vriendin me op het China Programma. Het leek me een grote kans en ik heb meteen mijn vroegere professoren en studiedirectrice gevraagd of ze de benodigde documenten wilden klaarmaken. Ik vond het selectieproces zenuwslopend en langdurig. Ik heb Nuffic wel tien keer gebeld met de vraag of ze al meer wisten. Voor mijn gevoel hing mijn leven (of in elk geval mijn toekomst) er vanaf. Uiteindelijk hoorde ik in juni dat het allemaal door zou gaan. Toen was het feest!

De beurs hield in dat mijn vliegticket werd betaald, dat ik op de campus kon wonen, dat ik een basisverzekering in China zou krijgen en dat ik geen schoolgeld hoefde te betalen. Bovendien kreeg ik een maandelijkse toelage. In principe is dat genoeg voor je verblijf. Daarnaast kreeg ik het eerste jaar nog studiefinanciering.

Wereldmacht

Ik volgde de tweejarige masteropleiding Chinese Economy aan Fudan University in Shanghai, een studie met veel China-specifieke vakken gerelateerd aan economie, business en politiek. Ik leerde zo dat China echt een wereldmacht is en dat de Chinezen de Westerse denkbeelden niet zomaar één op één overnemen. Ze halen eruit wat bij China past en vullen het aan met hun eigen denkbeelden.

Tijdens mijn studie heb ik met vrienden een appartement in de stad gedeeld. Ik had al eerder in de stad gewoond en dat goed was bevallen. Ik ben in hetzelfde complex gaan wonen als tijdens mijn uitwisseling en vind het een geweldige plek, waar ik overigens nog steeds woon. Het is hier niet moeilijk om een huis te vinden. Websites zoals smartshanghai.com zijn volledig ingericht op buitenlanders, die op zoek zijn naar huizen of kamers, maar ook restaurants, events en musea.

Wereldburger

Deze buitenlandervaring heeft van mij een wereldburger gemaakt. Na mijn afstuderen in China ben ik hier gelijk aan het werk gegaan. Ik zie mezelf de komende jaren nog niet terugkeren naar Nederland. De wereld is groot en ik heb er nog zo weinig van gezien. Mijn vriend woont en werkt ook in Shanghai en we willen samen de wereld verder verkennen.

Mijn tip voor studenten die naar het buitenland willen gaan is om het gewoon te doen! Probeer alles zo goed mogelijk te organiseren en ga verder gewoon mee met de flow.

Sanne

Laatste wijziging: 27-03-2017 17:00