China - Shanghai - Sanne

Sanne volgt rechtenvakken in Shanghai: "Ik vond het heel erg spannend, maar ik moest de eerste dag veel regelen. Ik had dus niet veel tijd om stil te staan bij het feit dat ik me ineens in mijn eentje aan de andere kant van de wereld bevond, in een stad waar maar heel weinig mensen Engels spreken."

  • Opleiding: Rechtsgeleerdheid
  • Instelling: Universiteit Leiden
  • Buitenlandervaring: semester in het buitenland
  • Locatie: Shanghai
Sanne in Shanghai

Waarom koos je voor Shanghai?

De Universiteit Leiden heeft uitwisselingscontracten met heel veel universiteiten wereldwijd, waaronder met de East China University of Political Science and Law in Shanghai (ECUPL). Ik studeer rechtsgeleerdheid in Leiden en ik volg ook rechtenvakken in China. Ik heb vooral voor Shanghai gekozen omdat ik een onvergetelijke ervaring in een compleet ander land wilde opdoen.

Moest je veel zelf regelen?

Doordat er samenwerkingscontracten zijn tussen ECUPL en de Universiteit Leiden, ging het contact vrij gemakkelijk. Alles liep via mijn coördinator in Leiden. Met de papieren die ECUPL naar de Universiteit Leiden had toegestuurd moest ik zelf mijn visum aanvragen. Ook inentingen en verzekeringen moest ik zelf regelen.

Zolang je overal op tijd mee begint is dit niet lastig, het vergt alleen wat tijd. Door veel onduidelijkheid vanuit ECUPL wist ik niet wanneer mijn semester zou beginnen en kon ik uiteindelijk pas eind december mijn ticket boeken en in januari beginnen met mijn visumaanvraag. Eind februari begon mijn avontuur!

Hoe vond je woonruimte?

Ik heb zelf mijn kamer geregeld via een meisje dat het semester voor mij in Shanghai had gestudeerd. Ik had dus al een kamer voordat ik naar Shanghai vertrok. Er zijn genoeg mensen die pas in Shanghai via een makelaar een kamer vinden, of ervoor kiezen om op de campus te slapen.

Hoe verliepen je eerste dagen in Shanghai?

Ik vond het heel erg spannend, maar ik moest de eerste dag veel regelen. Ik had dus niet veel tijd om stil te staan bij het feit dat ik me ineens in mijn eentje aan de andere kant van de wereld bevond, in een stad waar maar heel weinig mensen Engels spreken.

Kun je je daar wel redden als je de taal niet spreekt?

Communicatie gaat niet altijd even gemakkelijk in China. Probeer maar eens een simkaart met abonnement te regelen in een elektronicawinkel waar geen woord Engels wordt gesproken. Ze begrepen me je zelfs niet toen ik naar mijn simkaart wees. Maar uiteindelijk komt alles altijd goed!

Hoeveel geld was je kwijt aan levensonderhoud?

In Shanghai gaf ik wel wat meer geld uit dan in Nederland, maar je kan het zo duur maken als je wil. Voor omgerekend €1,30 kan je eten halen bij de lokale chinees. De wat duurdere restaurants kosten rond de €10. Dit is niet veel geld, maar ik kookte nooit in mijn appartement en at 2 keer per dag buiten de deur. Daarnaast maakte ik een stuk meer uitstapjes en tripjes.

Hoe heb je het betaald?

Ik heb via de Universiteit van Leiden een Lustra beurs van € 450 gekregen. En voordat ik naar Shanghai ging heb ik veel gewerkt om geld te sparen.

Heb je tips voor scholieren of studenten die nog naar het buitenland gaan?

Het is absoluut spannend om naar het buitenland te gaan, maar denk vooral niet te veel na en ga gewoon! Sta open voor alles en iedereen. Alleen op deze manier leer je veel mensen kennen en maak je de leukste dingen mee!

Waarom zou iedereen eigenlijk een tijdje naar het buitenland moeten gaan?

Of je nou stage gaat lopen, gaat studeren of gaat reizen, een periode in het buitenland is hoe dan ook een fantastische ervaring. Je wordt zelfstandiger en leert om met een open blik naar de wereld te kijken. Als student heb je zo veel kansen om de wereld te ontdekken, kansen die je later misschien niet meer zult krijgen. Grijp deze kansen, je gaat er geen spijt van krijgen!

Sanne

Sanne is ambassadeur voor WilWeg. Wil je meer weten over haar tijd in China? Of wil je haar vragen hoe zij bepaalde dingen heeft geregeld? Neem dan contact met haar op.

Neem contact op

Laatste wijziging: 04-06-2019 16:27