Visum en zorgverzekering

Voor een studie in China heb je een visum nodig. Welk visum is afhankelijk van de duur van je verblijf.

Visum

Wanneer je langer dan zes maanden in China verblijft, heb je een studentenvisum (X1-visum) nodig. Bij een verblijf van korter dan zes maanden is een X2-visum nodig. Er wordt ook een F-visum afgegeven. Dat staat gelijk aan een X2-visum. Buitenlandse studenten met een beurs van de Chinese overheid kunnen een aanvraag voor het X1- of X2-visum indienen bij het Visa Application Center van de Chinese ambassade in Den Haag.

Hiervoor heb je nodig:

  • een bewijs van toelating tot een Chinese onderwijsinstelling (Admission Notice);
  • het Visa Application Form for Foreigners Wishing to Study in China (JW201 of JW202);
  • het Physical Examination Record for Foreigners, een verplichte medische keuring voor studenten die langer dan een half jaar in China zullen verblijven.

Wanneer je een Chinese overheidsbeurs ontvangt, worden deze formulieren door de China Scholarships Council (CSC), via Nuffic, naar de student gestuurd. Ontvang je geen beurs van de Chinese overheid, dan dient de Chinese instelling de formulieren rechtstreeks naar de student te sturen.

Medisch onderzoek

Buitenlandse studenten die langer dan zes maanden in China willen gaan studeren, moeten een kopie van het Physical Examination Record for Foreigners overleggen, plus een bloedtestrapport. Het complete dossier is slechts zes maanden geldig vanaf de datum van het onderzoek. Bedenk dus eerst op welke datum je in China aan je studie wilt beginnen en kies vervolgens een datum voor het onderzoek.

Het medisch onderzoeksformulier krijg je toegestuurd door de Chinese instelling waar je staat ingeschreven. Het medisch onderzoek kun je vervolgens aanvragen bij je huisarts.

Meldingsplicht

Na aankomst in China moeten je je laten registreren bij een lokaal politiebureau. Doorgaans regelt de ontvangende onderwijsinstelling dit. 

Zorgverzekering

Als je naar het buitenland gaat om te studeren (zowel binnen de EU, als daarbuiten), dan moet je in Nederland verzekerd blijven. Het maakt daarbij niet uit of je wel of niet ingeschreven staat bij een Nederlandse gemeente. Je kan ook zorgtoeslag blijven ontvangen.

De situatie verandert wanneer je naast je studie in het buitenland ook een bijbaan in het buitenland hebt. Ook een stage in het buitenland kan gevolgen hebben voor je zorgverzekering. Lees meer over je zorgverzekering tijdens je studie in het buitenland.

Meer weten?

Bezoek de Chinese ambassade in Nederland

Laatste wijziging: 04-03-2020 12:33