Wonen in China

China kent een echte campuscultuur. Als buitenlandse student kun je vaak gebruik maken van speciale slaap- en eetzalen op de campus. Maar ook buiten de campussen kun je voor weinig geld goed vertoeven.

Dormitories

China kent een echte campuscultuur. Als buitenlandse student kun je vaak gebruik maken van speciale slaap- en eetzalen op de campus.

Studentenkamers voor buitenlandse studenten worden met één tot drie studenten gedeeld. Chinese studenten delen meestal met vier of acht personen een kamer. Universiteiten bieden vaak verschillende typen kamers aan in verschillende prijsklassen: eenpersoons of gedeeld, met of zonder eigen badkamer, met of zonder airconditioning, etc. De kosten van een dormitory liggen gemiddeld tussen de € 3 en € 20 per dag.

Student apartments

Het is inmiddels bij veel universiteiten ook gebruikelijk om buiten de campus te wonen. Je betaalt dan wel meer huur. Hou er rekening mee dat je als buitenlander wat meer zult moeten betalen dan Chinezen. Een driekamerappartement kost tussen de € 200 en € 400 per maand. Dat is exclusief gas, water en licht. In de grote steden liggen de huurprijzen een stuk hoger dan in de kleinere steden. 

Op de volgende sites kun je zoeken naar woonruimte:

The Beijinger
GoChengdoo
GabinoHome

Heb je voor je vertrek nog geen kamer kunnen regelen, dan is er niets aan de hand. Boek een kamer in een goedkoop hotel of een jeugdherberg en ga van daaruit op zoek naar geschikte woonruimte.

Kosten

Het dagelijks leven in China is een stuk goedkoper dan in Nederland. Op de campus kun je al voor zo’n 50 eurocent een goede maaltijd krijgen. Buiten de campus betaal je ongeveer tussen € 2,50 en € 5,00 voor een maaltijd.

Op Numbeo vind je een algemeen overzicht van de gemiddelde kosten voor levensonderhoud in China.

Vervoer

Trein 
De trein is in China het populairste vervoersmiddel voor lange(re) afstanden. Het treinwerk is goed georganiseerd en erg goedkoop.  

Bus
Met de bus kun je je makkelijk en snel verplaatsen in zowel de grote steden van China als afgelegen dorpen. Bussen zijn vaak goedkoop, maar redelijk oncomfortabel. Ook kost het tijd om uit te zoeken welke bus(sen) je precies moet hebben om op je plek van bestemming te komen. 

Metro
In de grote steden vind je een uitgebreid metronetwerk, waarmee je je snel en goedkoop kunt verplaatsen. 

Auto
Het Nederlandse rijbewijs en het internationaal rijbewijs (IRB) zijn niet geldig in China. Mocht je auto willen rijden in China, is het mogelijk om bij het lokale politiebureau een tijdelijk rijbewijs aan te vragen. Voor de aanvraag moet je de volgende stukken meenemen: 

  • Het Nederlandse rijbewijs of internationaal rijbewijs;
  • Een ‘uitnodigingsbrief’;
  • 2 pasfoto’s;
  • Een in het Chinees ingevuld aanvraagformulier.

Verder moet je twee uur rijles volgen in China, waarna tegen betaling het tijdelijke rijbewijs wordt verstrekt.

Lees meer informatie over autorijden in China op de website van de ANWB.

Gezondheid

Voor een verblijf in China heb je vaccinaties nodig. Welke precies hangt af van de duur van je verblijf. Meer informatie kun je krijgen bij de lokale GGD. Houd er rekening mee dat je al een half jaar van te voren moet beginnen met vaccineren.

Laatste wijziging: 07-05-2018 21:03