Visum en zorgverzekering

Je hebt geen visum nodig om op Curaçao te studeren. Je hoeft je ook niet te registreren. Als je langer dan zes maanden blijft moet je een Verklaring van Rechtswege aanvragen.

Als Nederlander mag je zes maanden op Curaçao verblijven om te studeren zonder je te registreren. Als je langer dan zes maanden wilt blijven, heb je een tijdelijke verblijfsvergunning nodig, een zogenoemde Verklaring van Rechtswege. Die kun je aanvragen bij het Kabinet van de Gevolmachtigde Minister van Curaçao

Nederlanders die op Curaçao verblijven, hoeven zich niet te registreren. Je kunt je wel vrijwillig registreren bij de Nederlandse ambassade, zodat die je in noodgevallen kan bereiken. 

Werken tijdens je studie op Curaçao

Informeer bij de onderwijsinstelling of je je studie kunt combineren met een bijbaan. Als je wilt werken op Curaçao heb je altijd een Verklaring van Rechtswege nodig, ook als je korter dan zes maanden op Curaçao blijft.

De Verklaring kun je aanvragen bij het Kabinet van de Gevolmachtigde Minister van Curaçao.  

Zorgverzekering

Als je naar het buitenland gaat om te studeren (zowel binnen de EU, als daarbuiten), dan moet je in Nederland verzekerd blijven. Het maakt daarbij niet uit of je wel of niet ingeschreven staat bij een Nederlandse gemeente. Je kan ook zorgtoeslag blijven ontvangen.

De situatie verandert wanneer je naast je studie in het buitenland ook een bijbaan in het buitenland hebt. Ook een stage in het buitenland kan gevolgen hebben voor je zorgverzekering. Lees meer over je zorgverzekering tijdens je studie in het buitenland.

Laatste wijziging: 04-04-2019 11:29