Duitsland

Je hoeft niet ver weg te gaan om een andere cultuur op te snuiven. Duitsland lijkt veel op Nederland, maar als je er een tijdje woont, ontdek je al snel dat er ook veel verschillen zijn.

Feiten en cijfers

Het huidige Duitsland is gevormd na de Val van de Berlijnse Muur in 1989. Duitsland is een federale parlementaire republiek met zestien deelstaten (Bundesländer) en ongeveer 82 miljoen inwoners.

Duitsland heeft een grote rol gespeeld in de eenwording van Europa en is een belangrijk lid van de Europese Unie, de eurozone, de Verenigde Naties, de NAVO en de G8. Het land heeft de op vier na grootse economie ter wereld en is Nederlands belangrijkste handelspartner.

De Nederlandse onderwijssector werkt nauw samen met Duitsland. Nederland vormt met enkele aangrenzende Duitse deelstaten een regio met een uitgebreide kennisinfrastructuur. 

Onderwijs

Op het gebied van wetenschap en technologie heeft Duitsland een zeer goede reputatie en rijke geschiedenis. De moderne universiteit is een Duitse uitvinding uit de negentiende eeuw. Bildung, het principe dat studenten een academische levenshouding hebben die gericht is op zelfontplooiing, is een springlevende traditie in Duitsland.

Duitsland heeft meer dan 400 erkende hogeronderwijsinstellingen, die samen meer dan 16.000 bachelors en masters aanbieden. Het Duitse mbo is erg praktijkgericht en vakmanschap staat hoog aangeschreven.

Beschrijving onderwijssysteem Duitsland (210 kB)

Lees de Commisceo Global Culture Guide voor meer informatie over Duitse gewoontes en gebruiken en fun facts. 

Laatste wijziging: 18-09-2020 15:10