Stage in Duitsland

Een stage in Duitsland kun je zelf regelen, via je opleiding of via een stagebemiddelingsbureau.

Via je eigen opleiding

Gebruik de contacten van je eigen opleiding. Neem contact op met het bureau buitenland of je stagecoördinator. Sommige internationale ondernemingen bieden zelf stages bij hun buitenlandse vestigingen aan. Kijk ook op de stagepagina van de Duitslanddesk.

Via een bemiddelingsbureau

Je kunt ook een commercieel stagebemiddelingsbureau inschakelen.

Stagepunten hoger onderwijs

Een stage in Duitsland hoeft niet te leiden tot studievertraging. Je kunt je Duitse stagepunten meenemen naar Nederland dankzij het European Credit Transfer System (ECTS).

Bespreek je stageplannen met je stagebegeleider of -coördinator en maak duidelijke afspraken over je stagepunten.

Een mbo-stage in Duitsland

In Duitsland kun je nuttige praktijkervaring opdoen. Bijvoorbeeld in de metaal en techniek, IT en telecommunicatie en natuurlijk de auto-industrie. Duitsland is onze belangrijkste handelspartner, dus ook in de handel en marketing zijn er volop mogelijkheden. Je moet dan wel Duits spreken. Doe een keuzedeel Duits om je goed voor te bereiden.

Er is momenteel veel vraag naar mensen die in de verzorging (Altenpfleger) of kinderopvang (Erzieher) willen werken.

In het Duitse beroepsonderwijs is een stage onderdeel van de opleiding en je wordt meestal goed begeleid. Hoewel Duitsers wat formeler zijn dan Nederlanders, is de samenwerking meestal prima.

Een mbo-stage moet altijd plaatsvinden in een erkend leerbedrijf. Kijk voor mbo-stages in Duitsland op www.stagemarkt.nl.

Stage-ervaringen

Jauke Heilinga doet de mbo-opleiding Verpleegkunde Euregio van ROC Nijmegen en liep stage in Duitsland: "Ik ben deze opleiding gaan doen omdat het een mooie uitdaging is en een mooie kans om in het buitenland stage te doen. Bovendien vergroot het je kansen op de arbeidsmarkt. Ik vind het ook leuk om te zien hoe ze in andere landen te werk gaan."

Meer ervaringsverhalen over Duitsland

Curriculum vitae (cv)

Zorg dat je cv duidelijk is voor Duitse werkgevers. Maak daarom een internationaal georiënteerd Europass cv.

Laatste wijziging: 25-03-2019 10:09