Duitsland - Berlijn - Saffia

Saffia liep 5 maanden stage in Berlijn: "Ik ben veel zelfstandiger geworden in het buitenland."

  • Opleiding: Verpleegkunde
  • Instelling: Hogeschool Rotterdam
  • Buitenlandervaring: Stage
  • Locatie: Berlijn

Saffia in Berlijn

Ik ben Saffia en ik heb stage gelopen in het buitenland. Ik heb 5 maanden in Berlijn gewoond.

Stagebureau

Ik vond mijn stageplek via een stagebureau genaamd Dutch students abroad. Dit stagebureau helpt Nederlandse studenten van verschillende opleidingen aan een stageplek in het buitenland. Zij regelen de stageplek en de taalcursus. Ook helpen ze je met het zoeken naar een woonplek als je er niet uitkomt en kun je bij hen terecht als iets je dwarszit of als je een probleem hebt. Er is altijd wel een contactpersoon in de stad waar jij stage loopt.

Beurs

Ik heb een Erasmus+ -beurs en een ov-vergoeding aangevraagd. Daarnaast kreeg ik een lening en had ik spaargeld, waarvan ik gebruik maakte als ik anders niet rondkwam. Ik heb alles zelf geregeld met het stagebureau. Ik heb zelf de beurzen moeten regelen en mijn woonplek moeten zoeken, wat af en toe wel lastig was omdat het niet altijd even duidelijk was hoe ik dit moest doen.

Verder moest ik met mijn eigen school nog veel regelen, maar kreeg ik de contactpersoon nooit te pakken, waardoor ik heel veel zaken pas veel later te horen kreeg. Ik ben een jaar vantevoren begonnen met voorbereiden.
Ik kreeg websites toegestuurd van het stagebureau, waarop ik kon zoeken naar een kamer of appartement. Ik heb vooral gekeken naar de reistijd van mijn woning naar mijn stageplek. Daarnaast keek ik ook naar de huurprijs en hoe de buurt eruit zag.

Kosten

Ik was per maand ongeveer 100 euro kwijt aan boodschappen. De huur van mijn kamer was 550 euro. Verder sloot ik nog een fitness-abonnement af waaraan ik 21 euro per maand kwijt was. Daarnaast had ik mijn vaste lasten: telefoonabonnement, zorgverzekering en opleidingskosten. Ik was in totaal 900 euro per maand kwijt aan levensonderhoud.

Voordelen van een buitenlandervaring

Ik heb in het buitenland veel mensen leren kennen. Ook heb ik een aantal vrienden kunnen maken. Ik ben veel zelfstandiger geworden tijdens deze ervaring. Ik liep stage van maandag tot en met vrijdag. Daarnaast ging ik twee tot drie keer per week sporten in de sportschool. In de weekenden ging ik Berlijn verkennen met mijn vriendinnen die ik daar heb leren kennen.

Een tip is dat het handiger is als je met iemand gaat die je kent. Dit helpt vooral als je heimwee hebt.
Door naar het buitenland te gaan, krijg je een andere kijk op de wereld dan in Nederland. Verder leer je eventueel een andere taal en leer je nieuwe mensen kennen. Het is een ervaring die je heel lang zal bijblijven en waarvan je veel kunt leren. Je ontwikkelt je op een andere manier.

Saffia

Laatste wijziging: 15-04-2020 11:36