Wonen in Duitsland

Het verschilt per stad hoe gemakkelijk het is om woonruimte te vinden in Duitsland. Ook de huurprijzen verschillen per stad. Je stagebedrijf kan je vaak helpen om woonruimte te vinden. Eén optie is verreweg het populairst onder stagiaires: een Wohngemeischaft.

Wohngemeinschaft

Ongeveer eenderde van alle Duitse studenten woont in een studentenhuis. Op wg-gesucht.de vind je het grootste aanbod van Wohngemeinschaften (WG’s). Kijk ook eens op:

studenten-wg.de 

wgcompany.de

DAAD

Let op of de genoemde huurprijs de Kaltmiete of de Warmmiete is. Warmmiete is de huur inclusief extra kosten voor stroom, water en verwarming. Kaltmiete is de kale huur. Dan komen er dus nog kosten bij.

Andere opties

Wohnen für Hilfe is een goede optie als je goedkoop wil wonen. Je woont dan in bij senioren. In plaats van huur te betalen, help je ze mee in het huishouden of onderneem je activiteiten met ze.

Je kunt ook kiezen voor antikraak. Daar is vaak wel een wachtlijst voor. Iedere stad heeft zijn eigen aanbieders.

Kosten

De prijzen in Duitsland variëren per deelstaat. Het leven in grote steden als Frankfurt, München en Hamburg is duur. Woonruimte is er stukken duurder dan in bijvoorbeeld de oostelijke deelstaten. Zo betaal je in de grote westelijke steden gemiddeld € 370 huur per maand, terwijl je in het oosten van Duitsland gemiddeld € 220 huur per maand betaalt. De huurprijs hangt ook af van het type huisvesting dat je kiest.

Bekijk de gemiddelde prijs voor een WG-kamer in jouw Duitse stad. 

Ga naar de website van het Deutsches Studentennetwerk voor meer informatie over de kosten van levensonderhoud in Duitsland.

Meer informatie over wonen in Duitsland vind je op  www.studereninduitsland.nl.

Vervoer

Het openbaar vervoer is goed geregeld in Duitsland. Met de fiets, bus, metro of trein kun je je makkelijk en snel verplaatsen. Of met de auto, want je Nederlandse rijbewijs is gewoon geldig in Duitsland.

Laatste wijziging: 11-12-2019 10:41