Studie in Duitsland

Duitsland heeft een zeer goede reputatie op het gebied van wetenschap en technologie. Spreek je Duits, dan wacht je een rijke keuze in bachelor- en masteropleidingen.

Studiemogelijkheden

Er zijn bijna 400 hogeronderwijsinstellingen in Duitsland die meer dan 20.000 opleidingen aanbieden. Een uitgebreide opleidingenzoeker met geavanceerde zoekfunctie vind je op hochschulkompass.de. Als je liever een Engelstalige studiekiezer gebruikt, ga dan naar study-in.de.

Op studienwahl.de vind je beschrijvingen van alle opleidingen en locaties. Er is ook een app voor de iPhone en een app voor Androidtelefoons.

Hogeronderwijssysteem

In Duitsland wordt een onderscheid gemaakt tussen wetenschappelijk en hoger beroepsonderwijs, net als in Nederland. Duitsland heeft vrijwel geheel het bachelor-mastersysteem ingevoerd. De toelatingsvoorwaarden en het niveau van het onderwijs zijn vergelijkbaar met Nederland.

Tot het universitair onderwijs behoren de volgende instellingen: Universitäten, Technische Universitäten/ Hochschulen en andere Wissenschaftliche Hochschulen van gelijk niveau, zoals Pädagogische- en Medizinische Hochschulen.

Hoger beroepsonderwijs wordt gegeven op de Fachhochschulen. Gesamthochschulen bieden een mengvorm van universitair en hoger beroepsgericht onderwijs. In alle categorieën zijn er openbare- en particuliere scholen.

Kenmerken

In het Duitse onderwijs ligt meer de nadruk op theorie dan in Nederland. De groepen zijn (een stuk) groter. De voertaal is Duits, maar er zijn ook Engelstalige programma's.

Hogeronderwijsinstellingen in Duitsland

Duitsland heeft ruim 400 erkende hogeronderwijsinstellingen in 165 steden. In de pdf 'Onderwijssysteem Duitsland' vind je een lijst van hogeronderwijsinstellingen.

Onderwijssysteem Duitsland (210 kB)

Zeit Online publiceert ieder jaar een niet-officiële ranking van een groot aantal Duitse onderwijsinstellingen en studierichtingen. De ranking wordt ieder jaar geüpdatet door het Centre for Higher Education Development (CHE).

Duitslanddesk

De Duitslanddesk is het centrale punt in Nederland voor informatie over studeren in Duitsland. Het informeert studenten, onderzoekers, onderwijsinstellingen en scholieren. Bijvoorbeeld over studiemogelijkheden in Duitsland, speciale programma’s, studiebeurzen en praktische zaken. Daarnaast organiseert het voorbereidingsworkshops en taalcursussen.

De Duitslanddesk heeft een eigen beursprogramma, het DIA-Stipendium, voor studenten en promovendi en verstrekt informatie over de beursprogramma’s van de Deutscher Akademischer Austauschdienst (DAAD).

Meer informatie

Neem ook eens een kijkje op de website van het Goethe Instituut en op www.internationale-studierende.de.

Laatste wijziging: 24-09-2019 13:49