Duitsland - Frankfurt - Elise

Elise deed een minor in Duitsland. "Ik heb vriendschappen gemaakt voor het leven."

Instelling: Hogeschool Zeeland 
Opleiding: International Business and Languages
Buitenlandervaring: minor
Locatie: Frankfurt

Hoelang ben je in het buitenland geweest? Hoe heb je je studieplek gevonden?

Voor mijn studie International Business and Languages ben ik een heel schooljaar naar het buitenland geweest. Vanuit school was het voorgeschreven dat ik naar een Duits- en een Spaanstalig land moest. Daarom heb ik gestudeerd in Frankfurt in Duitsland en stage gelopen in Barcelona, Spanje.

Ik studeerde voor een semester aan de Frankfurt University of Applied Sciences met voorafgaand een Duitse taalcursus van een maand. Dit werd aangeboden en aanbevolen door de school in Duitsland. De hogeschool in Duitsland was een partneruniversiteit van mijn hogeschool in Vlissingen.

Aan het begin van de zomervakantie begon ik aan een nieuw cv en een sollicitatiebrief. Ik solliciteerde naar verschillende bedrijven en functies door heel Spanje. Hiervoor maakte ik gebruik van LinkedIn en van websites van bedrijven zelf. 

Ik begon mijn stageavontuur in Málaga maar dat pakte slecht uit. Ik zat de hele dag alleen in een kelder met een stokstaartje en een chihuahua. Zonder werk en zonder collega`s. Ik kon niet eens naar buiten kijken. Op mijn vierde dag nam ik ontslag en ben ik heel actief op zoek gegaan naar een leuke, nieuwe stageplaats. Die vond ik in Barcelona bij een heel internationaal bedrijf.

Hoe heb je het gefinancierd? Had je een beurs? Was dat voldoende?

Een jaar naar het buitenland is natuurlijk een geweldige ervaring, maar het kost ook een hoop centjes. Ik had me aangemeld voor de Erasmusbeurs en ben daarnaast begonnen met lenen. Tijdens mijn stage was dit niet meer nodig, aangezien ik toen een inkomen had. Ik vond het niet erg om te lenen, omdat ik dat daarvoor niet had gedaan.

Had een organisatie of onderwijsinstelling al wat voor je geregeld? Welke organisatie of instelling was dat? En wat was er geregeld?

De onderwijsinstelling in Duitsland regelde de taalcursus en mijn huisvesting. Van tevoren had ik een document ingevuld met wensen omtrent huisvesting en huurprijs. Ik was heel erg blij met de kamer die ze voor mij hadden geregeld! Ik woonde in een veilige buurt dicht bij school. Verder heeft het international office van mijn eigen hogeschool ook veel geholpen bij het invullen van documenten en begeleiden bij keuzes die ik moest maken.

Moest je zelf nog veel regelen? Wat voor zaken waren dat? En was dat lastig? Waarom?

De stage had ik zelf geregeld, dit kostte veel tijd en moeite. Uiteindelijk heb ik afgelopen schooljaar 90 bedrijven benaderd! Ik was aangenomen bij 3 bedrijven en maakte de verkeerde keuze. Daardoor moest ik acuut op zoek naar een nieuwe stageplaats waardoor ik nog meer bedrijven moest benaderen. Naast de stage moest ik in Spanje ook huisvesting regelen. In Barcelona was dat makkelijker dan in Málaga, aangezien er meer kamers worden aangeboden in grotere steden.

Een andere lastige klus was het aanschaffen van een NIE-nummer. Dit is net als een Burgerservicenummer in Nederland. Het is verplicht wanneer je langer dan 3 maanden in Spanje verblijft. Het systeem van de gemeente werkt heel slecht: je kunt je alleen op maandagochtend aanmelden. En aangezien iedereen daarvan op de hoogte is, gaat het er net zo aan toe als bij de kaartjesverkoop van een concert van een beroemde superster.

Hoe lang van tevoren begon je met de voorbereidingen?

Aan het begin van het tweede semester begon ik met de keuze voor de partneruniversiteit, omdat ik in het eerste semester ging studeren en pas in het tweede semester stage ging lopen. Mijn hogeschool had deadlines waarop je je keuze en learning agreement af moest hebben. Aan het begin van de zomervakantie ben ik gelijk begonnen met mijn zoektocht naar een stageplaats.

Hoe en waar vond je huisvesting?

In Duitsland had de partneruniversiteit mijn huisvesting geregeld. In Spanje regelde ik dat zelf. Zoek vooral naar agencies die kamers verhuren. Dan weet je zeker dat het huis en je kamer goed zijn. Je krijgt ook een contract, iets wat niet vanzelfsprekend is in Spanje. Daarnaast zijn er verschillende websites waar kamers aangeboden worden. Ook op Facebook bestaan pagina’s waar studentenkamers te krijgen zijn.

Hoeveel geld was je ongeveer kwijt aan levensonderhoud?

In zowel Frankfurt als Barcelona was ik aardig wat geld kwijt aan huisvesting. Kosten voor levensonderhoud waren niet veel hoger dan thuis. De supermarktprijzen zijn aardig gelijk, al zie je wel vaak dat producten die in Nederland duur zijn in Spanje juist goedkoop zijn en andersom.

Hoe zag je leven in het buitenland eruit? Kon je veel vrienden maken?

Tijdens mijn minor was het heel makkelijk om vrienden te maken. Het international office organiseerde verschillende uitstapjes waardoor je iedereen leerde kennen. Er waren zo’n 120 exchange studenten en we zaten allemaal in hetzelfde schuitje. Ik heb vriendschappen gemaakt voor het leven. In Málaga liep het stroef, omdat ik buiten de stad woonde. Maar toen ik naar Barcelona verhuisde had ik in no time een leuke vriendengroep.

Tijdens mijn jaar in het buitenland heb ik ook heel veel andere landen bezocht, iets wat ik niet snel had gedaan wanneer ik in Nederland was gebleven.

Heb je tips voor studenten die nog naar het buitenland gaan?

Voordat je gaat moet je een paar dingen goed overwegen. Een van de belangrijkste factoren: het land. Kies alsjeblieft voor jezelf en niet omdat je beste vriendin gaat of omdat je familie dat wil. Het blijft lastig en spannend om naar het buitenland te gaan, maar tijdens een buitenlandse minor zit iedereen in hetzelfde schuitje.

Word zo snel mogelijk lid van een sportclub of vereniging. Wanneer je een routine hebt gecreëerd voor jezelf gaat het makkelijker. Als je hier te lang mee wacht, vraag je je af of het nog de moeite is. Het is de ultieme plek om nieuwe mensen te leren kennen die de taal van het land spreken.

Waarom zou iedereen eigenlijk een tijdje naar het buitenland moeten gaan?

Het is een levenservaring! Tijdens je verblijf in het buitenland leer je jezelf echt goed kennen en ontwikkel je je zoveel breder. Je leert veel nieuwe mensen uit verschillende landen kennen waardoor je culturele kennis ook omhoog schiet. Dit is ook erg leuk wanneer je daarna met vakantie gaat. Je ontmoet je vrienden dan in hun eigen land, met als bonus de perfecte local city tour.

Verder heb je de mogelijkheid om een vreemde taal te verbeteren. Het is ook interessant wanneer je een minor volgt dat je de verschillende schoolsystemen, lessen en leerstof kunt vergelijken. Je ontwikkelt zo een nieuwe visie op verschillende gebieden. 

Het is een superleuke, spannende en gave ervaring! Ik kan het iedereen aanraden. Het maakt niet uit naar welk land je gaat, hoelang je gaat of welke opleiding je volgt. Een buitenlandervaring biedt je zo veel mogelijkheden en vergeet je nooit meer. Have fun!

Elise

Elise is ambassadeur voor WilWeg. Wil je meer weten over haar buitenlandtijd of hoe ze dingen heeft aangepakt? Neem dan contact met haar op.

Neem contact op

Laatste wijziging: 12-12-2019 14:08