Duitsland - Münster - Cathelijne

Cathelijne deed een semester Griekse en Latijnse Taal & Cultuur: "Ik heb geleerd om mijn eigen problemen op te lossen en ik ben er een stuk socialer van geworden."

  • Opleiding: Griekse en Latijnse Taal & Cultuur
  • Instelling: Rijksuniversiteit Groningen
  • Buitenlandervaring: Semester in het buitenland
  • Locatie: Münster

Cathelijne in Munster

Waarom ging je naar het buitenland?

Ik wist al toen ik begon met studeren dat ik graag naar Duitsland wilde om daar een semester te studeren. Ik ben dan ook al snel vertrokken. Het 1e semester van mijn 2e jaar heb ik in Duitsland gedaan, terwijl de meeste studenten dit pas in hun 3e jaar doen.

Hoe heb je het gefinancierd?

Als je op Erasmusuitwisseling gaat, krijg je automatisch de Erasmusbeurs. Daarnaast heb ik voor een 2e beurs gesolliciteerd bij het Duitslandinstituut in Amsterdam (DIA). Deze beurs heb ik ook ontvangen. Dit was echter niet genoeg. Ik leende ook bij DUO om te zorgen dat ik rond kon komen.

Hoeveel geld was je kwijt aan levensonderhoud?

Ik was € 350 per maand kwijt aan de huur van mijn kamer in Duitsland. En € 150 tot € 200 per maand voor mijn levensonderhoud.

Moest je zelf veel regelen?

Het aanmeldingsproces voor een buitenlandverblijf duurt lang en is best ingewikkeld. Ik moest alles grotendeels zelf regelen. Het was meer werk dan ik had verwacht, maar het was niet vervelend. Ik wist dat ik naar het buitenland wilde, dus dan moest ik me daar ook doorheen worstelen.

De administratie was overigens niet lastig. Het werd zowel in Nederland als in Duitsland goed uitgelegd. Bij vragen kon ik bij het International Office van mijn universiteit terecht. Ik kreeg ook een buddy in Duitsland toegewezen bij wie ik met al mijn vragen terecht kon.

Hoe lang van tevoren begon je met de voorbereidingen?

Ik ben ongeveer 10 maanden vóór mijn semester in het buitenland begonnen met de voorbereidingen, om te beginnen met de aanmelding bij mijn eigen universiteit. Een half jaar voor vertrek ben ik begonnen met de volgende stappen zoals mijn vakkenpakket, eventuele taalcursussen, beurzen en natuurlijk huisvesting.

Hoe en waar vond je huisvesting?

Via wg-gesucht.de (Duitse variant van Kamernet) kwam ik na lang zoeken, veel reageren op advertenties en een paar skypegesprekken uiteindelijk terecht in een hele fijne kamer. Dit was een van de lastigste processen, omdat in Münster een kamertekort heerst voor studenten.

Hoe zag je leven in het buitenland eruit?

Als je op Erasmusuitwisseling gaat, kom je in een grote internationale groep terecht. In Münster werd elke week een borrelavond gehouden. In het weekend werden er veel activiteiten, rondleidingen, en stedentripjes georganiseerd waarbij we andere plekken in Duitsland konden ontdekken.

Het team van Erasmus heeft veel plannen gemaakt, waardoor mijn buitenlandervaring erg leuk was. De vele evenementen waren voor mij ook dé mogelijkheid om veel vrienden te maken.

Heb je tips voor scholieren of studenten die nog naar het buitenland gaan?

Door mijn buitenlandverblijf heb ik mijn zelfstandigheid ontwikkeld. Ik heb geleerd om mijn eigen problemen op te lossen en ik ben er een stuk socialer van geworden. Als ik een paar tips mag geven, zou ik zeggen dat je niet bang hoeft te zijn om vragen te stellen. Mensen zijn vaak bereid om je te helpen, met wat dan ook. Daarnaast is het handig om je open en sociaal op te stellen. Dat helpt je enorm bij het leggen van nieuwe contacten.

Cathelijne

 

Laatste wijziging: 09-12-2019 13:06