Financiering

Wil je studeren in Duitsland, dan zijn er diverse studiebeurzen beschikbaar. Ook kan je in veel gevallen je studiefinanciering blijven ontvangen. De studiekosten verschillen per deelstaat.

Collegegeld

Studeren in Duitsland is goedkoper dan studeren in Nederland. In Duitsland betaal je doorgaans geen collegegeld. In plaats daarvan betaal je een semesterbijdrage, de Semesterbeitrag. Die ligt ergens tussen de 50 en 500 euro, afhankelijk van stad en deelstaat.  Deutsches Studentenwerk heeft een overzichtstabel van de kosten per deelstaat.

Studiefinanciering

In veel gevallen kun je studiefinanciering ontvangen tijdens je studie in Duitsland, mits je als voltijdstudent ingeschreven blijft staan aan een Nederlandse universiteit of hogeschool en je studie deel uitmaakt van je Nederlandse opleiding. Lees meer op de pagina over studiefinanciering in het buitenland

Wil je je volledige studie in Duitsland volgen? Dan moet je bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) een aanvraag indienen om je studiefinanciering mee te nemen. Ga naar de website van DUO voor de voorwaarden en aanvullende informatie.

Studiebeurzen voor Duitsland

Er zijn verschillende beursmogelijkheden voor Nederlandse studenten die in Duitsland willen studeren

De Cultureel Verdragbeurzen in Duitsland zijn met name bedoeld voor laatstejaarsstudenten, pas afgestudeerden en onderzoekers aan universiteiten.

Met een beurs van Erasmus+ van de Europese Commissie kun je studeren of stage lopen binnen Europa. Deelnemende universiteiten en hogescholen maken onderling afspraken over het aantal studenten dat ze uitwisselen. Informeer bij je studiecoördinator of jouw instelling deelneemt aan Erasmus+ en wat de mogelijkheden zijn.

De Beursopener is een handige zoekmachine voor buitenlandse beurzen en fondsen. Je kunt ook zoeken op studierichting.

Ook bij de Duitslanddesk kun je zoeken naar beurzen voor een studie in Duitsland.

Laatste wijziging: 28-03-2019 14:47